De explosie vond plaats tijdens het vrijdaggebed in een sjiitische moskee in Qatif, in de Oostelijke Provincie van Saudi-Arabië. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken droeg de dader een bom onder zijn kleren.

Hoeveel doden er precies zijn gevallen, is voorlopig onduidelijk - de cijfers variëren van minstens 4 tot zelfs 30 doden. De Britse zender BBC World citeert een dokter in het Qatif Central Hospital die spreekt van minstens 10 doden en 70 gewonden. Nieuwszender al-Arabiya heeft het over minstens 22 doden en een honderdtal gewonden.

Op verschillende websites in het land verschenen foto's van lichamen online.

Islamitische Staat

Een aanslag op een sjiitische moskee in Jemen, ook vrijdag, is volgens de BBC het werk van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). Zij eisten ondertussen ook de aanslag in Saudi-Arabië op.

De groep bevestigde op zijn website dat 'de soldaten van het kalifaat in de provincie Najd' verantwoordelijk zijn voor de aanslag. Het zou volgens IS om een zelfmoordterrorist gaan die een explosievengordel liet afgaan in de moskee temidden van een 'slechte menigte van ketters en ongelovigen'. Daarmee verwijst de terreurgroep naar de sjiieten. Tot slot plaatste IS een foto van de dader, Abou Amer Al-Najdi, online.

Sektarische spanningen

Berichten over aanslagen in Saudi-Arabië zijn zeldzaam. Het bloedbad is opmerkelijk gezien de spanningen in de regio tussen soennitische en sjiitische moslims.

De sektarische spanningen worden ook gevoed door de militaire campagne in Jemen, onder leiding van Saudi-Arabië, tegen de sjiitische Houthi-rebellen. De Saoedische monarchie hangt het wahabisme aan, een strikte vorm van de soennitische islam.

Saudi-Arabië neemt deel aan de internationale coalitie tegen de IS onder leiding van de Verenigde Staten, en is al bedreigd door de groepering. Naar schatting 2.000 Saudi's hebben zich aangesloten bij de IS. (KVDA/WB/Belga)

De explosie vond plaats tijdens het vrijdaggebed in een sjiitische moskee in Qatif, in de Oostelijke Provincie van Saudi-Arabië. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken droeg de dader een bom onder zijn kleren.Hoeveel doden er precies zijn gevallen, is voorlopig onduidelijk - de cijfers variëren van minstens 4 tot zelfs 30 doden. De Britse zender BBC World citeert een dokter in het Qatif Central Hospital die spreekt van minstens 10 doden en 70 gewonden. Nieuwszender al-Arabiya heeft het over minstens 22 doden en een honderdtal gewonden.Op verschillende websites in het land verschenen foto's van lichamen online.Een aanslag op een sjiitische moskee in Jemen, ook vrijdag, is volgens de BBC het werk van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). Zij eisten ondertussen ook de aanslag in Saudi-Arabië op.De groep bevestigde op zijn website dat 'de soldaten van het kalifaat in de provincie Najd' verantwoordelijk zijn voor de aanslag. Het zou volgens IS om een zelfmoordterrorist gaan die een explosievengordel liet afgaan in de moskee temidden van een 'slechte menigte van ketters en ongelovigen'. Daarmee verwijst de terreurgroep naar de sjiieten. Tot slot plaatste IS een foto van de dader, Abou Amer Al-Najdi, online.Berichten over aanslagen in Saudi-Arabië zijn zeldzaam. Het bloedbad is opmerkelijk gezien de spanningen in de regio tussen soennitische en sjiitische moslims.De sektarische spanningen worden ook gevoed door de militaire campagne in Jemen, onder leiding van Saudi-Arabië, tegen de sjiitische Houthi-rebellen. De Saoedische monarchie hangt het wahabisme aan, een strikte vorm van de soennitische islam.Saudi-Arabië neemt deel aan de internationale coalitie tegen de IS onder leiding van de Verenigde Staten, en is al bedreigd door de groepering. Naar schatting 2.000 Saudi's hebben zich aangesloten bij de IS. (KVDA/WB/Belga)