IS eist aanslag in Tunis op: ‘Westerlingen worden al sinds september bedreigd door IS’

© Amine Boussoffara
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bloedige aanslag in Tunis. Arabist Pieter Van Ostaeyen is geenszins verrast. ‘Maandag was op Jihadi-accounts al te lezen: Als God het wil komt er vanuit Tunis heel snel goed nieuws’.

De extremistische terreurmilitie Islamitische Staat (IS) heeft donderdag in een audioboodschap de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bloedige aanslag van woensdag in de Tunesische hoofdstad Tunis.

Volgens IS is de “gezegende” aanslag op “één van de holen van de ongelovigen en losbandigen” in het islamitische Tunesië uitgevoerd door “twee ridders van het kalifaat”, met name Abu-Zakariya al-Tunisi en Abu-Anas al-Tunisi, zo citeerde de Britse openbare omroep BBC de extremistische organisatie. Ze zijn (pas) gedood toen ze zonder munitie zaten, aldus de boodschap die nieuwe aanslagen in het vooruitzicht stelt.

‘Als God het wil, komt er vanuit Tunis goed nieuws’

De boodschap is verspreid via Twitteraccounts die bekendstaan als betrouwbare bronnen in verband met propaganda van de terreurgroep. Arabist-Islamoloog Pieter Van Ostaeyen, die dergelijke Twitteraccounts in de gaten houdt, is allesbehalve verrast dat de aanslag in Tunis vandaag door IS is opgeëist. ‘Maandag kreeg ik al een boodschap van een Jihadi-account, die op haar beurt was doorgestuurd door een andere jihadi-account, waarin stond te lezen “Als God het wil komt er vanuit Tunis heel snel goed nieuws”. Toen wisten we nog niet onmiddellijk wat bedoeld werd met “goed nieuws”.’, aldus Van Ostaeyen aan Knack.be.

Toch wijkt de audioboodschap volgens Van Ostaeyen deze keer enigszins af van de gebruikelijke IS-opeisingen. ‘Normaal wordt in zo’n boodschap, naast de verheerlijking van de aanslag, ook de IS-provincie vermeld waar de boodschap is opgenomen, maar dat was deze keer niet het geval. Dat kan erop wijzen dat het hier gaat om een kleinere cel van IS binnen Tunesië die de aanslagen niet in opdracht van IS heeft uitgevoerd, maar er wel mee in contact staat en zich door de terreurgroep heeft laten inspireren.’

6.000 Tunesische Syriëstrijders

Dat IS in Tunesië cellen heeft, is bovendien niet uitzonderlijk. Van Ostaeyen meent dat er maar liefst 3.000 Tunesische Syriëstrijders zijn, waarvan er zo’n 500 zijn teruggekeerd. Of de twee mannen die in het audiofragment vernoemd worden ooit in Syrië en Irak geweest zijn, is echter niet duidelijk.

Dat Tunesië en meerbepaald toeristen in het land het doelwit van een IS-aanval waren, is ook niet geheel toevallig. ‘Tunesië wordt in het audiofragment het land van ontucht en oneer genoemd waarin met “afvalligen” verwezen wordt naar de Tunesiërs zelf en met “kruisvaarders” de westerlingen bedoeld worden.’

Toegestaan te doden

‘Westerlingen worden trouwens al sinds september van vorig jaar door IS bedreigd’, zegt Van Ostaeyen. ‘Toen lanceerde IS een boodschap met de melding dat het is toegestaan om alle inwoners van landen die deel uitmaken van de internationale coalitie te doden. Dat is onder meer gebeurd met de terreuraanslag in Canada, de onthoofdingen van Japanners, Britten en Amerikanen en de aanslagen op Charlie Hebdo.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content