'IS-strijders hebben de controle over de belangrijke stad Palma overgenomen en meer dan 55 veiligheidskrachten gedood,' klinkt het in een statement.

Spookstad

De Verenigde Naties hebben het geweld al met klem veroordeeld. 'We zijn ernstig bezorgd over de nog steeds evoluerende situatie in Palma, waar op 24 maart gewapende aanvallen begonnen. Daarbij zijn tientallen mensen omgekomen, onder wie mensen die een hotel probeerden te ontvluchten waar zij hun toevlucht hadden gezocht', klinkt het.

Palma is intussen in een spookstad veranderd. Duizenden mensen zijn op de vlucht.

Geweld

Het conflict in de olierijke provincie Cabo Delago, aan de grens met Tanzania, sluimert al jaren.

In 2010 werd er een van de grootste gasvelden ter wereld ontdekt. Sindsdien wordt de regio regelmatig getroffen door brute aanvallen.

Hulp

De Verenigde Staten veroordelen de aanvallen op Palma. Het land is 'vastbesloten' om samen te werken met de Mozambikaanse regering om de jihadisten te bestrijden, aldus Pentagon-woordvoerder John Kirby.

Kirby weigerde te specifiëren hoe het Amerikaanse leger de Mozambikaanse autoriteiten zou kunnen helpen om de controle over de stad, met 75.000 inwoners, terug te winnen. Hij benadrukte wel dat de jihadistische aanslagen 'getuigen van een totaal gebrek aan respect voor het welzijn en de veiligheid van de bevolking'.

'IS-strijders hebben de controle over de belangrijke stad Palma overgenomen en meer dan 55 veiligheidskrachten gedood,' klinkt het in een statement.De Verenigde Naties hebben het geweld al met klem veroordeeld. 'We zijn ernstig bezorgd over de nog steeds evoluerende situatie in Palma, waar op 24 maart gewapende aanvallen begonnen. Daarbij zijn tientallen mensen omgekomen, onder wie mensen die een hotel probeerden te ontvluchten waar zij hun toevlucht hadden gezocht', klinkt het.Palma is intussen in een spookstad veranderd. Duizenden mensen zijn op de vlucht.Het conflict in de olierijke provincie Cabo Delago, aan de grens met Tanzania, sluimert al jaren. In 2010 werd er een van de grootste gasvelden ter wereld ontdekt. Sindsdien wordt de regio regelmatig getroffen door brute aanvallen.De Verenigde Staten veroordelen de aanvallen op Palma. Het land is 'vastbesloten' om samen te werken met de Mozambikaanse regering om de jihadisten te bestrijden, aldus Pentagon-woordvoerder John Kirby.Kirby weigerde te specifiëren hoe het Amerikaanse leger de Mozambikaanse autoriteiten zou kunnen helpen om de controle over de stad, met 75.000 inwoners, terug te winnen. Hij benadrukte wel dat de jihadistische aanslagen 'getuigen van een totaal gebrek aan respect voor het welzijn en de veiligheid van de bevolking'.