De aanslag gebeurde donderdag in de westelijke havenstad Zliten, ongeveer 160 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli, met behulp van een met explosieven volgestouwde vrachtwagen. Afhankelijk van de bron kwamen bijna 50 tot 80 mensen om het leven en zijn er minstens 100 gewonden.

Het is volgens BBC World de dodelijkste aanslag in het Noord-Afrikaanse land sinds de val van Muammar Khaddaffi in 2011.

De opeising gebeurde door de 'Provincie Tripoli van de Islamitische Staat', meldt het Duitse persagentschap DPA.

Verdeeld

Sinds de val van het regime van kolonel Khaddaffi heerst chaos in Libië en hebben terroristen vrij spel in het door intern geweld geteisterde land, dat is opgedeeld in twee delen die bestuurd worden door verschillende regeringen. Slechts één van die twee regeringen wordt internationaal erkend.

De rivaliserende autoriteiten in Tripoli (westen) en Tobroek (oosten) bereikten in december vorig jaar een politiek akkoord dat de weg openlegt voor een regering van nationale eenheid, maar daar is nog niets van in huis gekomen.

IS

In een interview met Knack.be naar aanleiding van 5 jaar Arabische Revolutie voorspelt Midden-Oosten-kenner Koert Debeuf dat IS zijn aandacht zal verschuiven van Syrië naar Libië.

'Op 300 kilometer van Italië zullen ze hun nieuwe, zeer sterke en veel moeilijker te controleren uitvalsbasis installeren. Europa zal geen andere keuze hebben dan opnieuw ten oorlog te trekken in Libië. Omdat we daar niets hebben gedaan.' (KVDA)

De aanslag gebeurde donderdag in de westelijke havenstad Zliten, ongeveer 160 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli, met behulp van een met explosieven volgestouwde vrachtwagen. Afhankelijk van de bron kwamen bijna 50 tot 80 mensen om het leven en zijn er minstens 100 gewonden. Het is volgens BBC World de dodelijkste aanslag in het Noord-Afrikaanse land sinds de val van Muammar Khaddaffi in 2011.De opeising gebeurde door de 'Provincie Tripoli van de Islamitische Staat', meldt het Duitse persagentschap DPA. Sinds de val van het regime van kolonel Khaddaffi heerst chaos in Libië en hebben terroristen vrij spel in het door intern geweld geteisterde land, dat is opgedeeld in twee delen die bestuurd worden door verschillende regeringen. Slechts één van die twee regeringen wordt internationaal erkend.De rivaliserende autoriteiten in Tripoli (westen) en Tobroek (oosten) bereikten in december vorig jaar een politiek akkoord dat de weg openlegt voor een regering van nationale eenheid, maar daar is nog niets van in huis gekomen.In een interview met Knack.be naar aanleiding van 5 jaar Arabische Revolutie voorspelt Midden-Oosten-kenner Koert Debeuf dat IS zijn aandacht zal verschuiven van Syrië naar Libië. 'Op 300 kilometer van Italië zullen ze hun nieuwe, zeer sterke en veel moeilijker te controleren uitvalsbasis installeren. Europa zal geen andere keuze hebben dan opnieuw ten oorlog te trekken in Libië. Omdat we daar niets hebben gedaan.' (KVDA)