IS: ‘Beter slavin bij ons dan vrij tussen ongelovigen’

Jezidi-vrouwen op de vlucht voor IS © REUTERS
Rudi Rotthier

In het propandamagazine van Islamitische Staat schrijft een vrouwelijk lid van de organisatie een apologie van de slavernij. Slavinnen vinden bij IS hard werk en de kans om de islam te omarmen, schrijft ze. Dat is beter dan wat ze tussen ongelovigen zullen aantreffen.

Het is een van de meest onbegrijpelijke aspecten van Islamitische Staat: de terugkeer van de slavernij. Volgens mensenrechtenorganisaties worden duizenden slaven, vooral Jezidi-slavinnen, doorverkocht, geslagen, gemarteld, verkracht, gedwongen bekeerd, soms vermoord en in enkele gevallen tegen losgeld uitgewisseld. Jezidi-mannen en -jongens worden doorgaans onmiddellijk gedood, tenzij ze zich bekeren. Vele honderden, wellicht duizenden, Jezidi’s zijn volgens rapporten gedood.

‘Druipen van trots’

In het magazine Dabiq, een Engelstalig propagandablad voor IS, wordt de herinvoering van de slavernij (voor de tweede keer) verdedigd.

“Ik schrijf dit met letters die druipen van trots”, aldus de auteur, in fragmenten die door de Amerikaanse nieuwssite Buzzfeed werden verspreid: “We hebben inderdaad raids uitgevoerd en kafir (ongelovige) vrouwen buitgemaakt. We hebben ze zoals schapen voortgedreven, onder dreiging van het scherp van het zwaard”.

De Jezidi’s, die een oud geloof aanhangen waarin elementen van het christendom en de islam zijn opgenomen, worden door IS als kafir beschouwd.

“Ik zal de woede van de hatelijke lieden nog aanzwengelen door te zeggen dat ik en degenen met wie ik het huis deel in dankbaarheid voor Allah neerbogen op de dag dat het eerste slaafmeisje ons huis binnenkwam”.

Beter af

Der Spiegel, het Duitse magazine, citeert andere elementen uit het Dabiq-pleidooi. Ongehuwde mannen die zich van seks moeten onthouden, mogen wel betrekkingen hebben met slavinnen. Maar de slavernij is niet voor het genoegen van de slavenhouder, aldus Dabiq, ze is in het belang van de slaaf. “Haar slavernij zou indruisen tegen de mensenrechten en geslachtsverkeer (met een slavin) zou verkrachting zijn?”, schrijft de auteur, Umm Sumayyah al-Mahajirah, “een vrouw die naar Syrië gereisd is om deel uit te maken van IS”. Dat is helemaal niet zo, argumenteert ze: “Als slavinnen hebben vrouwen de mogelijkheid bij IS hard te werken en in de islam het ware geloof te ontdekken, wat ze bij ongelovigen, ondanks slogans als ‘vrijheid’ en ‘gelijkberechtiging’ niet zullen kunnen”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content