Het inkomen van de terreurgroep Islamitsche Staat (IS) is het laatste jaar ongeveer 30 procent gekrompen. Dat schrijft The Independent op basis van nieuwe ramingen door het onderzoeksbureau IHS. Om hun kosten toch te kunnen dekken, heeft IS nieuwe taksen en boetes gecreëerd.

In 2014 werd IS nog de rijkste terreurorganisatie ter wereld genoemd. IS haalde dagelijks zo'n 3 miljoen dollar (2,3 miljoen euro) binnen dankzij oliesmokkel, afpersing, diefstal en mensenhandel. In maart 2015 bedroeg de opbrengst nog 80 miljoen dollar, maar dat bedrag kromp tot 54 miljoen dollar afgelopen maand.

Deze financiële tegenslag voor de organisatie, komt onder meer door het serieuze terreinverlies van de afgelopen maanden. Ongeveer een kwart van het zelfverklaarde kalifaat werd namelijk heroverd door onder meer het Vrije Syrische Leger, de Koerden en (gematigde) rebellengroepen.

Daarmee samenhangend daalde ook de inwoners in het door IS-gecontroleerde gebied fors. Begin 2015 telde het kalifaat ongeveer 9 miljoen inwoners, nu leven ongeveer nog 6 miljoen Irakezen en Syriërs onder het juk van IS.

Alternatieve boetes

De terreurgroep haalt haar middelen al enkele jaren uit verschillende bronnen: de verkoop van olie, afpersing, ontvoering, verkoop van oude kunstschatten en zelfs de export van katoen. De organisatie kan ook rekenen op giften van onder meer de rijke Golfstaten.

Door de terugval van inkomsten, tracht IS op alternatieve manieren aan geld te komen. Zo moeten nu ook vrachtwagenchauffeurs belasting betalen, kan het installeren van een satelliet niet langer kosteloos en moet iedereen die de stad wil verlaten een 'exit-taks' betalen.

'Onze onderzoekers ontdekten dat IS-militanten sinds kort voor erg veel zaken geld vragen. Elke kleine verkeersovertreding wordt beboet en ook het niet kunnen antwoorden op een vraag uit de Koran, kan je duur komen te staan', aldus analist Ludovico Carlino.

Broze bestand

Hoewel IS globaal terrein verliest, is de organisatie nog lang niet verslagen. Onder meer in de Turkse grensregio is de groep aan een opmars bezig. Afgelopen week staken IS-leden nog enkele tenten in brand in een vluchtelingenkamp.

De gevechten in Aleppo vormen een grote bedreiging voor het broze bestand dat sinds eind februari in Syrië van kracht is. Dat akkoord, dat met de hulp van Rusland en de Verenigde Staten tot stand kwam, sluit evenwel IS en het aan al-Qaida gelinkte al-Nusra uit. Intussen worden vredesonderhandelingen gehouden in Genève. (AVE)

Het inkomen van de terreurgroep Islamitsche Staat (IS) is het laatste jaar ongeveer 30 procent gekrompen. Dat schrijft The Independent op basis van nieuwe ramingen door het onderzoeksbureau IHS. Om hun kosten toch te kunnen dekken, heeft IS nieuwe taksen en boetes gecreëerd. In 2014 werd IS nog de rijkste terreurorganisatie ter wereld genoemd. IS haalde dagelijks zo'n 3 miljoen dollar (2,3 miljoen euro) binnen dankzij oliesmokkel, afpersing, diefstal en mensenhandel. In maart 2015 bedroeg de opbrengst nog 80 miljoen dollar, maar dat bedrag kromp tot 54 miljoen dollar afgelopen maand. Deze financiële tegenslag voor de organisatie, komt onder meer door het serieuze terreinverlies van de afgelopen maanden. Ongeveer een kwart van het zelfverklaarde kalifaat werd namelijk heroverd door onder meer het Vrije Syrische Leger, de Koerden en (gematigde) rebellengroepen. Daarmee samenhangend daalde ook de inwoners in het door IS-gecontroleerde gebied fors. Begin 2015 telde het kalifaat ongeveer 9 miljoen inwoners, nu leven ongeveer nog 6 miljoen Irakezen en Syriërs onder het juk van IS. De terreurgroep haalt haar middelen al enkele jaren uit verschillende bronnen: de verkoop van olie, afpersing, ontvoering, verkoop van oude kunstschatten en zelfs de export van katoen. De organisatie kan ook rekenen op giften van onder meer de rijke Golfstaten.Door de terugval van inkomsten, tracht IS op alternatieve manieren aan geld te komen. Zo moeten nu ook vrachtwagenchauffeurs belasting betalen, kan het installeren van een satelliet niet langer kosteloos en moet iedereen die de stad wil verlaten een 'exit-taks' betalen. 'Onze onderzoekers ontdekten dat IS-militanten sinds kort voor erg veel zaken geld vragen. Elke kleine verkeersovertreding wordt beboet en ook het niet kunnen antwoorden op een vraag uit de Koran, kan je duur komen te staan', aldus analist Ludovico Carlino.Hoewel IS globaal terrein verliest, is de organisatie nog lang niet verslagen. Onder meer in de Turkse grensregio is de groep aan een opmars bezig. Afgelopen week staken IS-leden nog enkele tenten in brand in een vluchtelingenkamp. De gevechten in Aleppo vormen een grote bedreiging voor het broze bestand dat sinds eind februari in Syrië van kracht is. Dat akkoord, dat met de hulp van Rusland en de Verenigde Staten tot stand kwam, sluit evenwel IS en het aan al-Qaida gelinkte al-Nusra uit. Intussen worden vredesonderhandelingen gehouden in Genève. (AVE)