‘IS-Beatle’ veroordeeld tot levenslang

Alexanda Kotey (links) en El Shafee el-Sheikh

Alexanda Kotey, een van de leden van terreurgroep Islamitische Staat, is vrijdag door een federale rechtbank in de VS veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

De 38-jarige Kotey maakte deel uit van de zogenaamde ‘Beatles’ van IS, de bijnaam van een groep Britse jihadisten die omwille van hun accent geassocieerd werden met de vrede bezingende popgroep. De ‘IS-Beatles’ daarentegen werden berucht door het vermoorden, vaak door onthoofdingen, van westerse gijzelaars in Syrië.

Kotey, bijgenaamd Jihadi Ringo, bekende in september vorig jaar schuld aan onder meer samenzwering tot ontvoering van Amerikanen. Hij werd in 2018 in het noorden van Syrië door Koerdische milities opgepakt en overgedragen aan Amerikaanse troepen in Irak. Uiteindelijk werd hij overgevlogen naar de VS, waar hij beschuldigd werd van ontvoering, gijzeling, samenzwering om Amerikanen te vermoorden en het steunen van een terroristische organisatie.

Propaganda

Een ander lid van de Beatles, El Shafee el-Sheikh, bijgenaamd Jihadi George, werd vorig jaar ook vanuit Irak overgevlogen naar de VS om te worden berecht. Hij werd in april schuldig bevonden voor de rol die hij speelde in de gevangenneming en dood van de journalisten James Foley en Steven Sotloff. Hij kent zijn straf later deze zomer.

De bendeleider, Mohamed Emwazi, bijnaam Jihadi John, werd eind 2015 bij een Amerikaanse luchtaanval gedood. Het vierde bendelid, Aine Davis of Jihadi Paul, zit gevangen in Turkije wegens terrorisme.

De ‘Beatles’ van IS zouden tussen 2012 en 2015 zeker 27 mensen uit vijftien verschillende landen in Syrië hebben ontvoerd. Sommigen werden na betaling van losgeld vrijgelaten. Anderen werden vrijwel dagelijks lichamelijk en/of psychisch gemarteld en sommigen werden vervolgens op gruwelijke wijze vermoord, bijvoorbeeld door onthoofding. Beelden daarvan gebruikte IS voor propagandadoeleinden.

Partner Content