IS bant geschiedenis, literatuur en Darwin uit scholen

Het sjiitische schrijn voor de profeet Jona in Mosoel werd door IS grotendeels vernietigd © Reuters

In Mosoel, de Iraakse stad waar Islamitische Staat (IS) sinds begin juni de plak zwaait, hebben scholen richtlijnen gekregen. De lessen geschiedenis, literatuur en christendom worden “permanent geschrapt”. En hoewel die vroeger al niet in het Iraaks curriculum zaten, worden evolutieleer en Darwin expliciet verboden.

Dat melden nieuwssite The Daily Beast, ABC-news en het persagentschap AP.

De richtlijnen werden op 5 september uitgehangen aan moskeeën, op markten en aan elektriciteitspalen. Het schooljaar werd geacht op 9 september te beginnen, maar volgens telefonische berichten uit Mosoel zijn vele families op de vlucht en houden resterende ouders hun kinderen soms weg uit school. Ze proberen de IS-scholen via privéonderricht te vermijden.

In de richtlijnen van IS valt ook te lezen dat vaderlandslievende liedjes godslasterlijk zijn en dat bepaalde foto’s uit leerboeken moeten verwijderd worden. Liederen die de liefde voor het land promoten zijn een uiting van polytheïsme en godslasterlijk en moeten dus verboden worden. “Elke verwijzing naar de republieken Irak of Syrië moet geschrapt worden en vervangen worden door (een verwijzing naar) Islamitische Staat.”

Filosofie, chemie

“De kalief wil onwetendheid uitroeien, de religieuze wetenschap verspreiden, en het versleten curriculum bekampen.” Hij roept leraars op om hem daarbij te ondersteunen.

De boodschap eindigt met: “Deze aankondiging is bindend. Wie er zich niet aan houdt, wordt gestraft.”

Ouders die telefoneerden met AP stellen dat ze hun kinderen tot dusver hebben thuisgehouden maar dat IS op bezoek komt, vragen stelt en enige druk uitoefent om de kinderen wel degelijk naar school te sturen.

In het Syrisch hoofdkwartier van IS, in Raqqa, worden al langer lessen georganiseerd. Daar zijn onder meer filosofie en scheikunde van het programma verdwenen.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content