Is 47-jarige VS-veteraan lid van Islamitische Staat?

Tairod Pugh (r.) pleit 'niet schuldig' voor steun aan Islamitische Staat. © EPA

Tairod Pugh, een 47-jarige veteraan van de Amerikaanse luchtmacht, die onder meer verdacht wordt van lidmaatschap bij Islamitische Staat, verscheen gisteren voor de federale rechtbank in New York. Hij ontkent alle aanklachten.

Tairod Nathan Webster Pugh (47) is een voormalige vliegtuigmonteur uit New Jersey. Volgens de procureur diende Pugh in de Amerikaanse luchtmacht als vliegtuigelektronicus en -hersteller van 1986 tot 1990. Het leger ruilde hij nadien in voor bedrijven in het Midden-Oosten en de VS. Pugh zou een Amerikaans staatsburger zijn, geboren en opgegroeid in de VS.

De rechtbank verdenkt Pugh van het verlenen van materiële steun aan een terroristische groepering en rechtsbelemmering. Hij werd in januari tegengehouden in een Turkse luchthaven. Turkije liet hem volgens de Amerikaanse autoriteiten niet toe tot het grondgebied, omdat het land vermoedde dat Pugh onderweg was naar Syrië, waar Islamitische Staat (IS) gebieden controleert. Dat blijkt uit de aanklacht.

Brief naar Misha

De beklaagde vloog volgens de Amerikaanse autoriteiten van Egypte naar Turkije op tien januari, enkele weken na zijn ontslag als vliegtuighersteller in het Midden-Oosten. Turkse ambtenaren plaatsten Pugh op een terugvlucht naar Egypte, waar hij werd vastgehouden. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie had Pugh elektronica bij zich, waaronder vier USB-sticks met verwijderde plastic omhulsels en een volledig geformateerde iPod.

‘Ik zal de talenten en vaardigheden gebruiken die Allah mij gegeven heeft om islamitische staten op te richten’

Tairod Pugh

‘Pugh heeft met opzet geknoeid met de apparaten om te voorkomen dat anderen toegang zouden krijgen tot zijn elektronische media’, luidt het in de aanklacht. Pughs laptop bevatte volgens de rechtbank uitvoerige gegevens over grensovergangen van Turkije naar Syrië en 180 jihadistische filmpjes.

In een brief naar een zekere Misha, Pughs vrouw vermoeden de onderzoekers, schreef hij het volgende: ‘Ik ben een zwaard tegen de onderdrukker en een schild voor de onderdrukten. Ik zal de talenten en vaardigheden gebruiken die Allah mij gegeven heeft om islamitische staten op te richten en te verdedigen.’

Vliegtuigmechanicus in 2001?

Behalve de brief en de gegevens over de Turks-Syrische grens vond de Amerikaanse politie ook recente internetzoekopdrachten naar informatie over ‘grenzen die onder controle staan van Islamitische Staat’, ‘Flames of War’ (een propagandavideo van IS, nvdr) en ‘gedownloade video’s, waaronder een met beelden van IS-leden die gevangenen executeren’, laat het Amerikaanse ministerie van Justitie verder weten.

Bij de Amerikaanse luchtmacht leerde Pugh vliegtuigmotoren, -navigatie en -wapens te installeren en te onderhouden. Hij bekeerde zich tot de islam toen hij in 1998 naar San Antonio verhuisde. Daar zou hij als mechanicus gewerkt hebben voor American Airlines, ‘in of omstreeks 2001’, volgens de aanklacht. American Airlines weigert daarop te reageren.

Sympathie voor Osama bin Laden

Een collega van hem bij de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij verwittigde in 2001 de FBI. Pugh zou toen sympathie gevoeld hebben voor Osama bin Laden, de bomaanslagen van 1998 op Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia hebben goedgekeurd en anti-Amerikaanse gevoelens hebben geuit. In 2002 meldde een collega dat Pugh hem verteld had geïnteresseerd te zijn in een reis naar Tsjetsjenië om “de jihad uit te vechten”. Zijn laatste officiële adres in de VS was in New Jersey, maar volgens de aanklager verbleef Pugh het afgelopen jaar in Egypte.

Tairod Pugh moet in mei pas opnieuw voor de rechter verschijnen. Als hij wordt veroordeeld, riskeert hij een gevangenisstraf van 35 jaar. (NC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content