Iran zegt Hamas te zullen steunen in strijd tegen Israël

Archiefbeeld. © Reuters

In een telefoontje met Hamas-leider Ismail Haniyeh verzekerde de commandant van de al-Quds Brigade, generaal Esmail Qa’ani, de Palestijnse beweging van zijn volledige steun, zo berichten Iraanse staatsmedia. De Amerikaanse president Joe Biden belde ondertussen met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, waarin hij pleitte voor een einde aan het geweld.

Haniyeh bedankte Iran naar verluidt voor die steun en verklaarde volgens de nieuwszender al-Alam dat de strijd tegen Israël niet enkel die van Hamas is, maar die van de hele islamitische wereld. Het islamitische Hamas, die onder meer door de EU beschouwd wordt als een terroristische organisatie, controleert de Gazastrook van waaruit militante Palestijnen nu al dagen raketten afvuren op Israël. Het Israëlische leger heeft daarop gereageerd met luchtaanvallen op Hamas-doelen in Gaza.

Eerder had de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken nog op de valreep een bezoek aan Oostenrijk, dat gepland stond voor zaterdag, geannuleerd nadat de regering in Wenen aan verschillende van haar gebouwen de Israëlische vlag had gehesen. Tijdens dat bezoek zou het normaal gezien vooral zijn gegaan over de in Wenen lopende onderhandelingen rond de verlenging van de nucleaire deal die in 2015 met Iran werd afgesloten.

Iran beschouwt Israël als zijn aartsvijand en steunt anti-Israëlische verzetsgroepen, waaronder Hamas en de Islamitische Jihad in Gaza, en de Hezbollah-militie in Zuid-Libanon.

Teheran had eerder deze week al ‘de brutale en wrede misdaden van Israël tegen de Palestijnen krachtig veroordeeld’, maar verder houdt het land zich in het huidige conflict momenteel eerder op de achtergrond. Waarnemers denken dat dit onder andere te maken heeft met het feit dat Iran de nucleaire onderhandelingen niet op het spel wil zetten. Teheran zou namelijk erg graag zien dat de Amerikaanse sancties, die de Iraanse economie de voorbije twee jaar in een grote crisis hebben gestort, worden opgeheven.

Opnieuw raketten van Hamas

Ondertussen heeft Hamas in de nacht van zaterdag op zondag volgens het Israëlische leger opnieuw raketten afgevuurd op Israël. Er is vanuit de Gazastrook een ‘zware regen van raketten’ afgeschoten naar het midden en het zuiden van het land, twitterde het leger zondagochtend vroeg. Mannen en vrouwen, kinderen en oudere mensen schuilen allen in bunkers.

Het islamitische Hamas, dat onder meer door de EU beschouwd wordt als een terroristische organisatie, controleert de Gazastrook van waaruit militante Palestijnen nu al dagen raketten afvuren op Israël. Eerder zaterdag werden er zo nog drie keer kort na elkaar raketten afgevuurd op het gebied rond Tel Aviv. In de naburige stad Ramat Gan kwam een man bij een raketinslag om het leven.

De Israëlische luchtmacht vernielde vervolgens een veertien verdiepingen tellend gebouw in de Gazastrook, waar onder andere mediabedrijven zoals het persagentschap Associated Press (AP) kantoren hebben. Een woordvoerder van de militaire tak van Hamas dreigde er daarop mee vanaf middernacht opnieuw raketten af te zullen vuren op Tel Aviv.

Biden spreekt Palestijnse president

De Amerikaanse president Joe Biden zaterdag tegen de Palestijnse president gezegd dat Hamas z’n raketaanvallen moet staken. Biden benadrukte zijn ‘sterk engagement’ voor een tweestatenoplossing om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen.

Biden ‘onderstreepte de noodzaak voor Hamas om te stoppen met het afvuren van raketten op Israël’, aldus een verklaring van de Amerikaanse autoriteiten na een telefoon van de president met Abbas. Een ‘onderhandelde tweestatenoplossing’ is ‘de beste manier om een rechtvaardige en duurzame oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict te bereiken’, voegde de Amerikaanse president toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content