Iran is dinsdag begonnen met het plaatsen van brandstof in de reactor van de kerncentrale in Bushehr, in het zuiden van het land.

Dat melden de Iraanse staatsmedia. De kerncentrale, die een capaciteit van 1.000 megawatt heeft, moet vanaf begin volgend jaar kunnen starten met de productie van elektriciteit.

Rusland levert het benodigde verrijkte uranium, onder toezicht van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) van de Verenigde Naties.

Uitstel

Duitse ingenieurs begonnen in 1975 aan de bouw van de kerncentrale, maar trokken zich na de Islamitische Revolutie van 1979 terug. Met de hulp van Rusland werd de centrale uiteindelijk voltooid.

Het Iraanse kernprogramma is omstreden. Het Westen vreest dat Iran in het geheim aan een kernwapen werkt, maar Teheran houdt vol dat het programma enkel civiele doeleinden heeft.

Het uranium dat in de kerncentrale van Bushehr wordt gebruikt, is maar tot 3,5 procent verrijkt. Voor een kernwapen is tot 90 procent verrijkt uranium nodig.

Iran is dinsdag begonnen met het plaatsen van brandstof in de reactor van de kerncentrale in Bushehr, in het zuiden van het land. Dat melden de Iraanse staatsmedia. De kerncentrale, die een capaciteit van 1.000 megawatt heeft, moet vanaf begin volgend jaar kunnen starten met de productie van elektriciteit. Rusland levert het benodigde verrijkte uranium, onder toezicht van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) van de Verenigde Naties. Uitstel Duitse ingenieurs begonnen in 1975 aan de bouw van de kerncentrale, maar trokken zich na de Islamitische Revolutie van 1979 terug. Met de hulp van Rusland werd de centrale uiteindelijk voltooid. Het Iraanse kernprogramma is omstreden. Het Westen vreest dat Iran in het geheim aan een kernwapen werkt, maar Teheran houdt vol dat het programma enkel civiele doeleinden heeft. Het uranium dat in de kerncentrale van Bushehr wordt gebruikt, is maar tot 3,5 procent verrijkt. Voor een kernwapen is tot 90 procent verrijkt uranium nodig.