Iran verrijkt uranium tot 20 procent en overtreedt daarmee het nucleair akkoord

Archiefbeeld van de ondergrondse nucleaire faciliteit Fordow. © Belga Image

Iran is herbegonnen met het verrijken van uranium tot 20 procent, een duidelijke overtreding van het nucleair akkoord dat Teheran in 2015 met enkele grootmachten sloot.

Dat heeft Ali Rabiei, woordvoerder van de Iraanse regering, maandag bekendgemaakt aan het nieuwsagentschap Mehr. In het akkoord kreeg Iran een limiet opgelegd van 3,67 procent.

‘De technische procedures startten enkele uren geleden’ in de ondergrondse nucleaire faciliteit Fordow, ten zuiden van de hoofdstad.

Volgens de woordvoerder zijn deze processen in lijn met de wet die onlangs goedgekeurd werd in het Iraanse parlement. Die wet maakt het mogelijk om jaarlijks 120 kilogram uranium te produceren dat tot 20 procent verrijkt werd. Daarnaast kan het Iraanse nucleaire agentschap elke maand 500 kilogram minder verrijkt uranium produceren.

Nucleair akkoord

Het nucleair akkoord dat Iran sloot, legde het land op om enkel laag verrijkt uranium te produceren, voor civiele doeleinden.

Uranium moet een proces ondergaan om geschikt te worden gemaakt voor kernenergie, of voor kernwapens. Een verrijking van 20 procent is over het algemeen onvoldoende voor het maken van kernwapens. Voor kernenergie kan 3 procent genoeg zijn.

Geschonden

In ruil voor de beperkingen in het akkoord werden de internationale sancties tegen Iran opgeheven. De Amerikaanse terugtrekking uit het akkoord in mei 2018, onder impuls van president Donald Trump, leidde Iran ertoe om zich niet langer door dat akkoord gebonden te voelen.

Sindsdien zijn de bepalingen van het akkoord al verschillende keren geschonden. Op 31 december had het regime in Teheran al laten weten aan het Internationaal Atoomagentschap dat het van plan was om uranium tot 20 procent te verrijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content