De reizen zullen pas terug hervat worden nadat de verantwoordelijken zijn gestraft, zegt minister van Cultuur/Religie Ali Jannati.

Oemrah

Het lijkt erop dat het verbod alleen geldt voor de oemrah, de zogenaamde 'kleine' bedevaart die moslims het hele jaar door en zoveel als ze wensen, kunnen verrichten. Dit in tegenstelling tot de 'grote' hadj, die elke moslim die dat fysiek en financieel kan, één keer in zijn leven moet doen.

Volgens de BBC doen jaarlijks zo'n 500.000 Iraniërs de oemrah, die een aantal rituelen gemeen heeft met de hadj. Ook de twee Iraanse tieners waren voor de oemrah in Saudi-Arabië. Ze beweren dat ze voor hun terugkeer naar Teheran in maart misbruikt werden door veiligheidsmensen op de luchthaven van de Saudische havenstad Jeddah.

De Saudische autoriteiten hebben beide ambtenaren opgepakt, maar volgens Jannati is het niet zeker of ze ook effectief bestraft zullen worden. In Iran staat op het seksuele misbruik van minderjarigen de doodstraf.

Spanningen

Het incident doet in elk geval de spanningen tussen beide regionale grootmachten verder oplopen. Een door het soennitische bewind van Saudi-Arabië geleide coalitie voert al twee weken luchtaanvallen uit op Houthirebellen in Jemen, die volgens de Verenigde Staten militaire steun krijgen van het sjiitische regime van Iran. Teheran en de Houthi's ontkennen dat. Lees meer over het conflict in Jemen. (KVDA)

De reizen zullen pas terug hervat worden nadat de verantwoordelijken zijn gestraft, zegt minister van Cultuur/Religie Ali Jannati.Het lijkt erop dat het verbod alleen geldt voor de oemrah, de zogenaamde 'kleine' bedevaart die moslims het hele jaar door en zoveel als ze wensen, kunnen verrichten. Dit in tegenstelling tot de 'grote' hadj, die elke moslim die dat fysiek en financieel kan, één keer in zijn leven moet doen. Volgens de BBC doen jaarlijks zo'n 500.000 Iraniërs de oemrah, die een aantal rituelen gemeen heeft met de hadj. Ook de twee Iraanse tieners waren voor de oemrah in Saudi-Arabië. Ze beweren dat ze voor hun terugkeer naar Teheran in maart misbruikt werden door veiligheidsmensen op de luchthaven van de Saudische havenstad Jeddah.De Saudische autoriteiten hebben beide ambtenaren opgepakt, maar volgens Jannati is het niet zeker of ze ook effectief bestraft zullen worden. In Iran staat op het seksuele misbruik van minderjarigen de doodstraf.Het incident doet in elk geval de spanningen tussen beide regionale grootmachten verder oplopen. Een door het soennitische bewind van Saudi-Arabië geleide coalitie voert al twee weken luchtaanvallen uit op Houthirebellen in Jemen, die volgens de Verenigde Staten militaire steun krijgen van het sjiitische regime van Iran. Teheran en de Houthi's ontkennen dat. Lees meer over het conflict in Jemen. (KVDA)