Bij de aanval op de olietanker Mercer Street kwamen vorige week een Britse beveiliger en een Roemeens bemanningslid om het leven. Het schip zou naar verluidt zijn aangevallen met onbemande drones. Israël wees vervolgens met een beschuldigende vinger naar aartsrivaal Iran en maakte duidelijk te zullen aandringen op internationale maatregelen tegen 'Iraans terrorisme'.

Het getroffen schip voer onder Liberiaanse vlag, maar wordt geëxploiteerd door het bedrijf Zodiac Maritime van de Israëlische miljardair Eyal Ofer. Dat doet volgens analisten vermoeden dat het vaartuig was aangevallen vanwege het conflict tussen Israël en Iran.

Schepen die worden gelinkt aan die landen zijn op zee vaker het doelwit van aanvallen. Daarbij vielen voor zover bekend niet eerder burgerdoden. De Amerikaanse marine kwam de Mercer Street te hulp na de aanval.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft inmiddels gebeld met zijn Israëlische ambtsgenoot Yair Lapid om het incident te bespreken. Ze kwamen volgens het ministerie van Blinken overeen dat met Roemenië, het Verenigd Koninkrijk en andere partners samengewerkt zal worden om het voorval te onderzoeken en over vervolgstappen te beslissen.

Bij de aanval op de olietanker Mercer Street kwamen vorige week een Britse beveiliger en een Roemeens bemanningslid om het leven. Het schip zou naar verluidt zijn aangevallen met onbemande drones. Israël wees vervolgens met een beschuldigende vinger naar aartsrivaal Iran en maakte duidelijk te zullen aandringen op internationale maatregelen tegen 'Iraans terrorisme'. Het getroffen schip voer onder Liberiaanse vlag, maar wordt geëxploiteerd door het bedrijf Zodiac Maritime van de Israëlische miljardair Eyal Ofer. Dat doet volgens analisten vermoeden dat het vaartuig was aangevallen vanwege het conflict tussen Israël en Iran. Schepen die worden gelinkt aan die landen zijn op zee vaker het doelwit van aanvallen. Daarbij vielen voor zover bekend niet eerder burgerdoden. De Amerikaanse marine kwam de Mercer Street te hulp na de aanval. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft inmiddels gebeld met zijn Israëlische ambtsgenoot Yair Lapid om het incident te bespreken. Ze kwamen volgens het ministerie van Blinken overeen dat met Roemenië, het Verenigd Koninkrijk en andere partners samengewerkt zal worden om het voorval te onderzoeken en over vervolgstappen te beslissen.