Iran is dan toch welkom op de vredesconferentie Genève II over Syrië die in Zwitserland aanvangt. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft Iran uitgenodigd deel te nemen. De Syrische oppositie dreigt er nu mee weg te blijven van de conferentie.

Iran heeft zich volgens Ban Ki-moon geëngageerd om een 'positieve en constructieve rol' te willen spelen om een einde te maken aan het conflict in Syrië, dat in bijna drie jaar tijd meer dan 130.000 levens heeft geëist.

Het sjiitische Iran is een belangrijke bondgenoot van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. De uitnodiging is niet naar de zin van de Syrische oppositie, die met een boycot dreigt. Een woordvoerder van de Syrische coalitie twitterde dat de coalitie zijn deelneming intrekt als de VN-secretaris-generaal de uitnodiging niet intrekt.

VS legt Iran voorwaarden op

De VS heeft toegestemd met de Iraanse deelname, op voorwaarde dat Iran de idee van een overgangsregering steunen. Overigens wordt momenteel een aantal internationale sancties tegen Iran, het gevolg van hun nucleair programma, opgeheven. Daardoor komen enkele geblokkeerde miljarden vrij. Dat geeft broodnodige economische ademruimte aan Iran, dat het onder meer door die sancties en wanbeheer door de oud-president Mahmoud Ahmadinejadeconomisch slecht doet, en een opsteker voor de Iraanse president Hassan Rohani. Die stuurt in tegenstelling tot de polariserende voormalige president Ahmadinejadaan op een detente in de internationale relaties, in het bijzonder met de VS.

Negen andere landen werden ook nog eens uitgenodigd voor de vredesconferentie, onder wie België en Nederland.

Iran is dan toch welkom op de vredesconferentie Genève II over Syrië die in Zwitserland aanvangt. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft Iran uitgenodigd deel te nemen. De Syrische oppositie dreigt er nu mee weg te blijven van de conferentie. Iran heeft zich volgens Ban Ki-moon geëngageerd om een 'positieve en constructieve rol' te willen spelen om een einde te maken aan het conflict in Syrië, dat in bijna drie jaar tijd meer dan 130.000 levens heeft geëist. Het sjiitische Iran is een belangrijke bondgenoot van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. De uitnodiging is niet naar de zin van de Syrische oppositie, die met een boycot dreigt. Een woordvoerder van de Syrische coalitie twitterde dat de coalitie zijn deelneming intrekt als de VN-secretaris-generaal de uitnodiging niet intrekt. De VS heeft toegestemd met de Iraanse deelname, op voorwaarde dat Iran de idee van een overgangsregering steunen. Overigens wordt momenteel een aantal internationale sancties tegen Iran, het gevolg van hun nucleair programma, opgeheven. Daardoor komen enkele geblokkeerde miljarden vrij. Dat geeft broodnodige economische ademruimte aan Iran, dat het onder meer door die sancties en wanbeheer door de oud-president Mahmoud Ahmadinejadeconomisch slecht doet, en een opsteker voor de Iraanse president Hassan Rohani. Die stuurt in tegenstelling tot de polariserende voormalige president Ahmadinejadaan op een detente in de internationale relaties, in het bijzonder met de VS. Negen andere landen werden ook nog eens uitgenodigd voor de vredesconferentie, onder wie België en Nederland.