De inbeslagname dateert al van woensdag. De zeven bemanningsleden van het schip werden opgepakt. Teheran geeft geen gegevens over de nationaliteit van de bemanning of onder welke vlag het schip vaart. De Iraanse kustwacht nam het schip in beslag omdat het volgens de Revolutionaire Garde '700.000 liter olie zou smokkelen'.

De Verenigde Staten willen een internationale coalitie op poten zetten om de vrijheid van scheepvaart in de Golfregio te garanderen. Zowat een derde van de ruwe olie die over zee vervoerd wordt, passeert door het gebied. Maar de laatste weken is de regio - en dan vooral de strategisch belangrijke Straat van Hormuz - het toneel van internationale spanningen met de VS, Iran en Groot-Brittannië in een hoofdrol.

Begin deze maand liet Londen de Iraanse supertanker Grace 1 aan de ketting leggen in Gibraltar omdat de tanker olie aan boord zou hebben voor Syrië. Daarmee worden de Europese sancties tegen Syrië geschonden, maar Teheran ontkent de sancties overtreden te hebben.

Kort daarop kwam het Iraanse antwoord: toen werden de Stena Impero, een tanker die vaart onder Britse vlag, en de onder Panamese vlag varende MT Riah in beslag genomen in de Straat van Hormuz.

Bagdad ontkent link met olietanker

Het Iraakse ministerie van Olie heeft ontkend dat de olietanker die in de Golfregio door de Iraanse autoriteiten in beslag is genomen, uit Irak komt. Eerder had het Iraanse nieuwsagentschap IRNA gemeld dat het schip in kwestie de Iraakse tanker Hita was, die 700.000 liter illegale dieselolie zou smokkelen.

Een woordvoerder van het ministerie verklaarde voorts dat Bagdad voldoet aan alle internationale wettelijke normen wanneer het gaat om de export van aardolie en andere petroleumproducten.

De inbeslagname dateert al van woensdag. De zeven bemanningsleden van het schip werden opgepakt. Teheran geeft geen gegevens over de nationaliteit van de bemanning of onder welke vlag het schip vaart. De Iraanse kustwacht nam het schip in beslag omdat het volgens de Revolutionaire Garde '700.000 liter olie zou smokkelen'. De Verenigde Staten willen een internationale coalitie op poten zetten om de vrijheid van scheepvaart in de Golfregio te garanderen. Zowat een derde van de ruwe olie die over zee vervoerd wordt, passeert door het gebied. Maar de laatste weken is de regio - en dan vooral de strategisch belangrijke Straat van Hormuz - het toneel van internationale spanningen met de VS, Iran en Groot-Brittannië in een hoofdrol. Begin deze maand liet Londen de Iraanse supertanker Grace 1 aan de ketting leggen in Gibraltar omdat de tanker olie aan boord zou hebben voor Syrië. Daarmee worden de Europese sancties tegen Syrië geschonden, maar Teheran ontkent de sancties overtreden te hebben. Kort daarop kwam het Iraanse antwoord: toen werden de Stena Impero, een tanker die vaart onder Britse vlag, en de onder Panamese vlag varende MT Riah in beslag genomen in de Straat van Hormuz. Bagdad ontkent link met olietankerHet Iraakse ministerie van Olie heeft ontkend dat de olietanker die in de Golfregio door de Iraanse autoriteiten in beslag is genomen, uit Irak komt. Eerder had het Iraanse nieuwsagentschap IRNA gemeld dat het schip in kwestie de Iraakse tanker Hita was, die 700.000 liter illegale dieselolie zou smokkelen.Een woordvoerder van het ministerie verklaarde voorts dat Bagdad voldoet aan alle internationale wettelijke normen wanneer het gaat om de export van aardolie en andere petroleumproducten.