Xiyue Wang werd in 2016 opgepakt in Iran op verdenking van 'samenwerking met buitenlandse regimes'. Hij was veroordeeld tot tien jaar cel. Massoud Soleimani op zijn beurt is een stamcelexpert en werd vorig jaar op de luchthaven van Chicago opgepakt. Hij wordt ervan beschuldigd de sancties tegen Iran te hebben geschonden door biologisch materiaal naar het land te smokkelen. Beiden hielden steeds hun onschuld vast.

'Blij dat professor Massoud Soleimani en Xiyue Wang hun families binnenkort kunnen vervoegen', tweette de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken. 'Bedankt aan de Zwitserse ambassade'. De Zwitsers nemen de belangen van de VS in Iran waar.

President Trump bevestigde dat Wang onderweg is naar de VS, maar legde niet direct de link met de vrijlating van de Iraniër. "Het bevrijden van Amerikanen die vastgehouden worden, is van vitaal belang voor mijn regering. We zullen blijven hard werken om iedereen die ten onrechte vastgehouden wordt, naar huis te brengen."

In Iran zitten nog minstens vier Amerikanen in de cel, van wie drie ook de Iraanse nationaliteit hebben. Later bedankte Trump in een tweet Iran "voor de eerlijke onderhandelingen". "U ziet, we kunnen samen tot een akkoord komen", schreef de Amerikaanse president op Twitter. Wang maakte een tussenlanding in Zürich en werd er opgewacht door Amerikaanse diplomaten. Hij zal een medisch onderzoek ondergaan, alvorens door te vliegen naar de VS.

Xiyue Wang werd in 2016 opgepakt in Iran op verdenking van 'samenwerking met buitenlandse regimes'. Hij was veroordeeld tot tien jaar cel. Massoud Soleimani op zijn beurt is een stamcelexpert en werd vorig jaar op de luchthaven van Chicago opgepakt. Hij wordt ervan beschuldigd de sancties tegen Iran te hebben geschonden door biologisch materiaal naar het land te smokkelen. Beiden hielden steeds hun onschuld vast. 'Blij dat professor Massoud Soleimani en Xiyue Wang hun families binnenkort kunnen vervoegen', tweette de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken. 'Bedankt aan de Zwitserse ambassade'. De Zwitsers nemen de belangen van de VS in Iran waar. President Trump bevestigde dat Wang onderweg is naar de VS, maar legde niet direct de link met de vrijlating van de Iraniër. "Het bevrijden van Amerikanen die vastgehouden worden, is van vitaal belang voor mijn regering. We zullen blijven hard werken om iedereen die ten onrechte vastgehouden wordt, naar huis te brengen." In Iran zitten nog minstens vier Amerikanen in de cel, van wie drie ook de Iraanse nationaliteit hebben. Later bedankte Trump in een tweet Iran "voor de eerlijke onderhandelingen". "U ziet, we kunnen samen tot een akkoord komen", schreef de Amerikaanse president op Twitter. Wang maakte een tussenlanding in Zürich en werd er opgewacht door Amerikaanse diplomaten. Hij zal een medisch onderzoek ondergaan, alvorens door te vliegen naar de VS.