Iran: ‘IAEA-rapport is politiek gemotiveerd’

© Reuters

Iran noemt het rapport van het VN-agentschap voor atoomenergie IAEA, waarin het “ernstige ongerustheid” uitdrukt over het Iraanse nucleaire programma, “politiek gemotiveerd”.

“Het IAEA-rapport is onevenwichtig, onprofessioneel, monotoon en politiek gemotiveerd”, aldus een Iraanse gezant. “Ook de internationale gemeenschap zal dit rapport als politiek gemotiveerd beschouwen. Het gaat in tegen de VN-normen en heeft de geloofwaardigheid van het IAEA beschadigd”, luidde het nog.

Militair optreden tegen Iran
De conclusies van het IAEA-rapport zijn al ongeveer een week onderwerp van gesprek en van speculaties over een Amerikaans-Brits-Israëlisch militair optreden om Irans veronderstelde kernwapenprogramma te elimineren. Israël ziet in de mogelijkheid van een Iraanse atoombom een “existentiële bedreiging”. Iran als atoommacht zou alleszins het status quo in het Midden-Oosten doorbreken, waar Israël nog steeds de enige nucleaire macht is.

De Russische president Dmitri Medvedev hekelt Israëls “gevaarlijke retoriek” die tot een gewapend conflict in het Midden-Oosten kan leiden. “Het dreigement van een militaire operatie kan op een grote oorlog uitdraaien”. Het komt er nu op aan de situatie te bedaren, diep adem te halen en gesprekken te voeren”, zei de Russische president. Moskou heeft Iran er steeds op gewezen zich te houden aan het uitsluitend vreedzaam karakter van zijn atoomprogramma. “Spijtig genoeg is er nog geen beweging in die richting”, zei Medvedev.

Sancties tegen Iran
Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle en zijn Franse collega Alain Juppé waarschuwden voor een aanval.

Westerwelle zei op de ARD: “In het geval de zaken zich toespitsen en het rapport weergeeft dat Iran opnieuw aan dat programma werkt, zullen we in Europa ook een volgende ronde van sancties voorbereiden”. Indien Rusland en China niet meedoen aan die sancties, sluit Westerwelle niet uit dat Europa mogelijk op de solotoer gaat. Tegelijkertijd waarschuwde Westerwelle ervoor om “militaire opties op tafel te leggen”. Dergelijke debatten zouden de Iraanse leiding eerder sterken dan verzwakken, zei hij in het Hamburger Abendblatt.

Aan de Franse Buitenlandminister Alain Juppé zei hij: “Men moet alles in het werk stellen om te vermijden wat niet meer te herstellen is: en dat is een militaire interventie”. (Belga/TE)

IAEA-rapport: “Ernstige ongerustheid”

Het VN-agentschap voor atoomenergie IAEA pluist al acht jaar het Iraanse nucleaire programma uit, tot dusver zonder enig hard bewijs voor een kernwapenprogramma. In zijn jongste rapport spreekt het agentschap zijn “ernstige ongerustheid” uit. Het IAEA zegt volgens krantenberichten over “geloofwaardige” informatie te beschikken als zou het nucleaire programma van Teheran naast een civiele ook een militaire component hebben. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung blijkt uit het IAEA-rapport dat Teheran in alle voor de bouw van kernwapens essentiële toepassingsgebieden actief is of was. Daartoe behoren de uraniumverrijking, de constructie van een kernkop voor Iraanse raketten en een ontstekingsmechanisme voor een nucleaire kettingreactie. De Britse krant The Guardian berichtte dat in het rapport verschillende aanwijzingen staan voor kernwapenproeven in Iran. Volgens de FAZ is bij de IAEA in Wenen sprake van een nieuwe etappe in de atoomstrijd met Iran. Nooit eerder heeft de IAEA dermate gedetailleerd zijn bevindingen uiteengezet.

Deskundigen wijzen er in elk geval op dat er nog steeds geen “smoking gun”, dus geen waterdicht bewijs, tegen Teheran voorhanden is. Het wordt als onwaarschijnlijk geacht dat de IAEA uitdrukkelijk zal (kunnen) vaststellen dat Iran aan kernwapens werkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content