Iran: ‘Het Westen heeft van de wereld een paradijs voor terroristen gemaakt’

President van Iran Hassan Rohani © Reuters

“Je moet de wortels kennen om het terrorisme uit te roeien en dat heeft het Westen nog niet begrepen’, zo beschuldigt de Iraanse president Hassan Rohani het Westen van de opkomst van het wereldwijde terrorisme. ‘De wereld is een paradijs voor terroristen geworden.’

De Iraanse president Hassan Rohani heeft in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het Westen ervan beschuldigd, verantwoordelijk te zijn voor de opkomst van het wereldwijde terrorisme.

De strategische blunders van het Westen in het Midden-Oosten, Centraal-Azië en de Kaukasus hebben van de wereld een “paradijs voor terroristen” gemaakt, zei Rohani.

“Militaire agressies tegen Irak en Afghanistan onder valse voorwendsels en een foute inschatting van de ontwikkeling in Syrië zijn duidelijke voorbeelden van de foute strategie in het Midden-Oosten”, zei de president, voor wie het de tweede toespraak tot de VN betrof.

‘Wortels kennen om terrorisme uit te roeien’

Terrorisme, aldus Rohani, is het gevolg van “armoede, onderontwikkeling, vernedering en onrecht”. Je moet de wortels kennen wanneer je het kwaad van het terrorisme wil uitroeien, zei hij. En dat “heeft het Westen nog steeds niet begrepen”.

Het huidige vijandige gevoel jegens het Westen is, aldus nog Rohani, “het resultaat van het kolonialisme en het racisme van gisteren”. De Iraanse president bestempelde ook de sancties van de VN, de Europese Unie en de Verenigde Staten tegen zijn land wegens zijn “controversieel” nucleair programma als een “strategische fout”. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content