Nadat de eindtermijn vorige week werd verschoven is er een reële kans dat Iran en de zogenaamde P5+1-groep - de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland - in de loop van deze week een akkoord bereiken over het Iraanse nucleaire programma.

Er zitten nog wat glad te strijken plooien in de onderhandelingen, en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei zondag dat het nog alle kanten opkan, maar heel ver is men niet van een akkoord verwijderd - nadat 3 maanden geleden een voorakkoord werd bereikt. Iran moet zijn nucleaire activiteiten aan banden leggen, en in ruil zullen een deel van de economische sancties tegen het land worden opgeheven.

'Obama, Obama'

Bij het afsluiten van het voorakkoord braken er spontaan feesten uit in de Iraanse hoofdstad Teheran. Tienduizenden mensen reden claxonnerend door straat of scandeerden slogans als "Ruhani, Zarif, wij danken u" en "Obama, Obama". Maar een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt nu dat bij een mogelijk definitief akkoord geen toestemming zal gegeven worden voor nieuwe straatfeesten. Woensdag is in Iran een dag van religieuze rouw, omdat dan de dood van de eerste sjiitische imam Ali, wordt herdacht.

(Belga/RR)

Nadat de eindtermijn vorige week werd verschoven is er een reële kans dat Iran en de zogenaamde P5+1-groep - de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland - in de loop van deze week een akkoord bereiken over het Iraanse nucleaire programma. Er zitten nog wat glad te strijken plooien in de onderhandelingen, en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei zondag dat het nog alle kanten opkan, maar heel ver is men niet van een akkoord verwijderd - nadat 3 maanden geleden een voorakkoord werd bereikt. Iran moet zijn nucleaire activiteiten aan banden leggen, en in ruil zullen een deel van de economische sancties tegen het land worden opgeheven.Bij het afsluiten van het voorakkoord braken er spontaan feesten uit in de Iraanse hoofdstad Teheran. Tienduizenden mensen reden claxonnerend door straat of scandeerden slogans als "Ruhani, Zarif, wij danken u" en "Obama, Obama". Maar een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt nu dat bij een mogelijk definitief akkoord geen toestemming zal gegeven worden voor nieuwe straatfeesten. Woensdag is in Iran een dag van religieuze rouw, omdat dan de dood van de eerste sjiitische imam Ali, wordt herdacht.(Belga/RR)