Iran en Turkije roepen op tot dialoog rond Qatar

De skyline van Qatar. © MARK GIELEN

Nadat Saudi-Arabië en een handvol andere landen hun diplomatieke banden met Qatar verbroken hebben, vragen Iran en Turkije om alsnog de dialoog in stand te houden.

Teheran is “ongerust” over de situatie, Ankara wil de crisis helpen indammen.

Saudi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte maakten zondagnacht bekend dat ze hun diplomatieke relaties met Qatar opschorten omdat ze het land ervan verdenken extremisten en terroristen te steunen. Ook worden de grenzen met Qatar gesloten en worden de luchtverbindingen met de kleine Golfstaat stopgezet. Qatar wordt tevens geweerd uit de soennitische coalitie die in Jemen strijd levert met de (door Iran gesteunde) sjiitische Houthi-rebellen. Intussen hebben ook Jemen zelf en de Malediven zich bij het isolement van Qatar aangesloten.

Het is nog niet duidelijk of de crisis nog zal uitdijen. Zo staat de grootste militaire basis van de Verenigde Staten in Qatar.

Iran is “ongerust” over de ontstane situatie, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag. Teheran roept de betrokken landen op een “franke” dialoog te voeren om hun geschillen bij te leggen. Een andere Iraanse functionaris toonde zich evenwel minder verontrust. “Dit is wellicht de eerste barst in de anti-Iraanse coalitie”, twitterde Hamid Aboutalebi, de vicestafchef voor politieke zaken. Hij vraagt zich af hoe politiek “fragiel de Arabische staten wel niet zijn als een klein emiraat als Qatar een strategisch gevaar kan vormen”.

Ook Turkije zet in op dialoog. Het land heeft sterke banden met zowel Saudi-Arabië als Qatar en heeft al aangeboden te helpen bij het indammen van de crisis. “Er kunnen dan misschien wel problemen zijn tussen deze landen, maar de dialoog moet verdergaan”, zei minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu op een persconferentie.

Intussen hebben verschillende leiders van het Palestijnse (soennitische) Hamas Qatar verlaten. Zelf ontkent de organisatie dat ze uitgezet zijn, maar het nieuws wordt sowieso in de context van de diplomatieke spanningen gezien. Omwille van het isolement van Qatar hebben al verschillende luchtvaartmaatschappijen uit de Golfstaten aangekondigd dat ze niet meer naar Qatar vliegen. Dat geldt onder meer voor Etihad Airways, Emirates, flydubai, Saudia en Gulf Air.

Het is nog niet duidelijk of de crisis nog zal uitdijen. Zo staat de grootste militaire basis van de Verenigde Staten in Qatar. Ook is Qatar geselecteerd als gastland van het wereldkampioenschap voetbal in 2022. In Egypte heeft de Qatarese ambassadeur 48 uur de tijd gekregen om het land te verlaten, nadat ook de Egyptische ambassadeur in Qatar het bevel kreeg het land te verlaten.

Partner Content