Iran en Pakistan willen hun samenwerking versterken. Dat hebben de Pakistaanse president Asif Ali Zardari en zijn Iraanse ambtgenoot Mahmoed Ahmadinejad dit weekend beslist.
Zardari is sinds zaterdag op bezoek in Iran. De toenadering kan gevoelig liggen in de Verenigde Staten. Iran is een van de aartsvijanden van de VS. Pakistan van zijn kant heeft sterke bekoelde relaties met de VS sinds de uitschakeling van Osama bin Laden door een Amerikaanse commando in Pakistan op 2 mei. De VS stellen zich vragen waarom bin Laden zolang onopgemerkt in Pakistan kon verblijven. De VS schortte recentelijk een derde van de 2,7 miljard dollar aan militaire steun voor Pakistan op.

Versterken van bilaterale relaties
Iran wil op alle domeinen de samenwerking versterken, zei Ahmadinejad. Hij herinnerde eraan dat een gaspijpleiding tussen beide landen in aanbouw is. Hij hoopte dat die leiding tegen eind 2012 de Pakistaanse grens bereikt heeft. Het miljardenproject kan op de nodige kritiek van de VS rekenen. Zardari hield een pleidooi voor sterkere bilaterale relaties. De handel tussen beide landen moet in de lokale munten gebeuren en niet in dollar, klonk het. Dat moet smokkel tegen gaan. De handelsbeperkingen omwille van het omstreden Iraanse nucleaire programma bepalen dat het land de internationale handel in dollar moet voeren. (Belga/INM)

Iran en Pakistan willen hun samenwerking versterken. Dat hebben de Pakistaanse president Asif Ali Zardari en zijn Iraanse ambtgenoot Mahmoed Ahmadinejad dit weekend beslist. Zardari is sinds zaterdag op bezoek in Iran. De toenadering kan gevoelig liggen in de Verenigde Staten. Iran is een van de aartsvijanden van de VS. Pakistan van zijn kant heeft sterke bekoelde relaties met de VS sinds de uitschakeling van Osama bin Laden door een Amerikaanse commando in Pakistan op 2 mei. De VS stellen zich vragen waarom bin Laden zolang onopgemerkt in Pakistan kon verblijven. De VS schortte recentelijk een derde van de 2,7 miljard dollar aan militaire steun voor Pakistan op. Versterken van bilaterale relaties Iran wil op alle domeinen de samenwerking versterken, zei Ahmadinejad. Hij herinnerde eraan dat een gaspijpleiding tussen beide landen in aanbouw is. Hij hoopte dat die leiding tegen eind 2012 de Pakistaanse grens bereikt heeft. Het miljardenproject kan op de nodige kritiek van de VS rekenen. Zardari hield een pleidooi voor sterkere bilaterale relaties. De handel tussen beide landen moet in de lokale munten gebeuren en niet in dollar, klonk het. Dat moet smokkel tegen gaan. De handelsbeperkingen omwille van het omstreden Iraanse nucleaire programma bepalen dat het land de internationale handel in dollar moet voeren. (Belga/INM)