Iran overweegt klacht in te dienen tegen de producenten van "Argo", de politieke Hollywoodthriller die onlangs met de Oscar voor Beste Film werd bekroond en die een versie geeft van het gijzelingsdrama in Teheran in 1978-1980. Dat meldt het Iraanse persagentschap Mehr. Teheran ziet in de prent vooral CIA-propaganda en stemmingmakerij tegen de islamitische republiek.

"Argo" werd geproduceerd door Grant Heslov, Ben Affleck -die tevens de regie verzorgde- en George Clooney. De prent was de prijzenpakker van dit jaar en veroverde verschillende Oscars, Golden Globes, Bafta's en een César, de befaamde Franse filmprijs.

Onderwerp van de klacht is onbekend

De klacht zal worden ingediend door een Franse advocate, die reeds in Teheran is en, volgens Mehr, kan terugvallen op enige ervaring ter zake. Wat de klacht juist behelst, werd niet gemeld.

"Argo" is een spannende thriller over het uit Teheran smokkelen door de CIA en met hulp van Hollywood van ondergedoken diplomaten uit de VS-ambassade. Problematisch aan de film is enkel dat hij wordt verkocht als "gebaseerd op ware feiten", terwijl met die feiten een - zoals in de race-tegen-de-klokontknoping - dramatisch al dan niet verantwoord loopje wordt genomen. Ere wie ere toekomst: in het begin van de film wordt een overzicht gegeven van hoe de sjah aan de macht is gekomen met CIA-hulp, wat een kwarteeuw later culmineerde in de revolutie van de Khomeinisten.

Teheran had eerder al aangekondigd een eigen film over het gijzelingsdrama te draaien, waarin de ware feiten worden vertoond. (Belga/EA)

Iran overweegt klacht in te dienen tegen de producenten van "Argo", de politieke Hollywoodthriller die onlangs met de Oscar voor Beste Film werd bekroond en die een versie geeft van het gijzelingsdrama in Teheran in 1978-1980. Dat meldt het Iraanse persagentschap Mehr. Teheran ziet in de prent vooral CIA-propaganda en stemmingmakerij tegen de islamitische republiek. "Argo" werd geproduceerd door Grant Heslov, Ben Affleck -die tevens de regie verzorgde- en George Clooney. De prent was de prijzenpakker van dit jaar en veroverde verschillende Oscars, Golden Globes, Bafta's en een César, de befaamde Franse filmprijs. Onderwerp van de klacht is onbekend De klacht zal worden ingediend door een Franse advocate, die reeds in Teheran is en, volgens Mehr, kan terugvallen op enige ervaring ter zake. Wat de klacht juist behelst, werd niet gemeld. "Argo" is een spannende thriller over het uit Teheran smokkelen door de CIA en met hulp van Hollywood van ondergedoken diplomaten uit de VS-ambassade. Problematisch aan de film is enkel dat hij wordt verkocht als "gebaseerd op ware feiten", terwijl met die feiten een - zoals in de race-tegen-de-klokontknoping - dramatisch al dan niet verantwoord loopje wordt genomen. Ere wie ere toekomst: in het begin van de film wordt een overzicht gegeven van hoe de sjah aan de macht is gekomen met CIA-hulp, wat een kwarteeuw later culmineerde in de revolutie van de Khomeinisten. Teheran had eerder al aangekondigd een eigen film over het gijzelingsdrama te draaien, waarin de ware feiten worden vertoond. (Belga/EA)