‘Iran bouwt kernwapen’ (rapport IAEA)

© Reuters

Volgens diplomaten zal een rapport van het Internationaal Atoombureau IAEAonder andere melden dat Iran een computermodel voor een kernbom heeft.

Aan de vooravond van een nieuw rapport van het Internationaal Atoombureau IAEA over het Iraanse atoomprogramma opperen internationale media dat Teheran “verregaand een kernwapen aan het ontwikkelen” is. Israël steekt niet weg dit zo nodig militair te willen dwarsbomen.

Op gezag van westerse diplomaten en atoomdeskundigen meldde de Washington Post maandag dat een vroegere Sovjetspecialist Teheran meerdere jaren heeft geholpen bij de ontwikkeling van zeer precieze ontstekers voor een nucleaire lading. Bovendien profiteerde Iran van hoogtechnologische kennis uit Pakistan en Noord-Korea. Volgens diplomaten zal het rapport onder andere melden dat Iran een computermodel voor een kernbom heeft.

Iran weerlegt de beschuldigingen. President Mahmoed Ahmadinejad heeft ook al de VS en Israël gewaarschuwd voor een eventuele aanval op de Iraanse atoominstallaties.

Militair ingrijpen

De Israëlische president Shimon Peres heeft maandag in een kranteninterview gezegd dat Teheran binnen het half jaar een eigen atoombom kan hebben. De joodse staat wil dit desnoods militair verhinderen. Iets wat Moskou allerminst in dank aanvaardt.

Washington en zijn westerse bondgenoten hebben nooit verhuld het nieuwe rapport te willen aangrijpen om hun unilaterale sancties tegen Teheran aan te scherpen, en om Moskou plus Peking over de streep te trekken om ook de VN-sancties te verharden.(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content