Iran beschuldigt VS en Saoedi-Arabië van aanslag op parlement

07/06/17 om 18:00 - Bijgewerkt om 18:03

Bron: Belga

Nochtans eistte Islamitische Staat onmiddelijk na de aanslag de verantwoordelijkheid op. De beschuldigingen van Iran drijven de relaties met Saoedi-Arabië temeer op de spits.

Iran beschuldigt VS en Saoedi-Arabië van aanslag op parlement

© Reuters

De Verenigde Staten en Saoedi-Arabië waren 'betrokken' bij de terreuraanslagen van woensdag in Teheran, waarbij 12 doden en 49 gewonden vielen. Dat stellen de Wachters van de Revolutie, de elitetroepen van de Iraanse regering, in een door het officiële agentschap Irna verspreid communiqué.

Dat de aanslagen door Daesh (het Arabische acroniem van Islamitische Staat) zijn opgeëist, toont de betrokkenheid aan van beide landen, aldus het communiqué, dat eraan herinnert dat VS-president Donald Trump zeer recentelijk nog een bezoek heeft gebracht aan "een van de meest reactionaire regeringen van de regio, die steeds de terroristen heeft gesteund".

Een uur na de aanslag postte Amaq, het aan IS gelinkte media-agentschap, al een filmpje van de gevechten in het Iraanse parlement. Kort nadien eistte het ook de aanslag op. De timing van de aanslag is opvallend, nadat onder meer Saoedi-Arabië begin deze week alle diplomatieke banden met Qatar opzegde, mede omdat het Iran steunde. Het soennitische Saoedi-Arabië en het sjiitische Iran zijn al langer gezworen vijanden.

Onze partners