Iran: Arrestaties voor modelfoto’s zonder hoofddoek

Iraanse studentes bezoeken het parlement. © REUTERS

De Iraanse cyberpolitie heeft verschillende personen opgepakt omdat ze op het internet modefoto’s hadden gepost zonder hoofddoek.

De Iraanse cyberpolitie heeft verschillende personen opgepakt omdat ze op het internet modefoto’s hadden gepost zonder hoofddoek. Minstens acht modellen, onder wie zeven jonge vrouwen zonder de verplichte hoofddoek, en talrijke fotografen en visagisten werden opgepakt bij de operatie, onder codenaam “Spin 2”. Dat berichten Iraanse media.

In Iran moeten niet alleen vrouwen in het publiek een hoofddoek dragen, maar in veel winkels ook vrouwelijke etalagepoppen. Modetijdschriften zijn niet toegelaten. Veel modeshows gebeuren daarom ondergronds. Bij zulke shows lopen de vrouwelijke modellen zonder hoofddoek, zodat de kledij beter tot zijn recht komt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Sinds een paar jaar worden ook onlinemedia als Instagram en Telegram daarvoor gebruikt. De regering van president Hassan Rohani treedt hier normaal niet zeer streng tegen op. Maar Justitie, dat door conservatieve geestelijken gedomineerd wordt, doet dat wel.

Voor hen zijn de naar Westerse normen onschuldige beelden een gevaar voor de samenleving, die haar van de islam kunnen afleiden. Daarom wordt in het land voortdurend gewaarschuwd voor een “Westerse culturele invasie”, zowel via mode, muziek, film als tv. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content