Iran: ‘Al-Assad blijft de ultieme leider van Syrië tot 2014’

© Reuters
Elisabeth Ackaert

In 2014 mogen de Syriërs naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Huidig president Bashar al-Assad zal dan ook kandidaat zijn. Tot dan wil hij zeker aan het roer van het door burgeroorlog getroffen land blijven staan. Dat zegt Iran, een eenzame bondgenoot van het land.

“Volgend jaar mogen de Syriërs naar de stembus, en tot dan blijft zeker en vast president al-Assad aan het roer. Hij is de ultieme leider van het land.” Dat vertelde de Iraanse minister van Buitenlandse zaken Ali Akbar Salahi aan persagentschap Reuters. “Bashar al-Assad zal dan ook kandidaat zijn voor de verkiezingen.”

Iran gaf die verklaringen na een bezoek van de Syrische Buitenlandminister aan het land aan de Perzische golf. Die was daar, naar eigen zeggen, om over een oplossing voor het Syrische conflict te praten dat intussen al aan meer dan 70.000 mensen het leven kostte.

Opmerkelijk bondgenootschap

Hoewel Syrië sinds de start van de burgeroorlog, zo’n twee jaar geleden, het aantal bondgenoten ziet slinken – ook andere Arabische landen tonen hun afschuw voor het autoritaire beleid van al-Assad -, blijft Iran trouw aan zijn zijde staan. Beide landen, geen buren, hebben geen taalkundige verwantschap maar trekken wel aan hetzelfde religieuze eind. Iran kent een sjiitisch bestuur. Bashar al-Assad is ook lid van de sjiitische minderheid in Syrië.

Syrië beschuldigt bovendien verschillende soennitische landen, zoals de Golfstaten, ervan om de soennitische meerderheid in het land te steunen in haar strijd tegen het sjiitische beleid van al-Assad. Zo heeft Qatar een intens contact met de verschillende rebellengroepen die in het land opereren, en zorgt de Golfstaat voor de nodige financiële steun.

“Maak het niet nog erger”

De Verenigde Naties tikten Iran reeds op de vingers en vroegen om, net als de rest van de internationale gemeenschap, al-Assad te dwingen een einde te maken aan het conflict in Syrië. Maar daar gaat het Perzische land niet op in.

“Het land wordt geterroriseerd door rebellen van extremistische bewegingen. Die moeten gestopt worden”, ging Salahi verder in het interview. “De inmenging van andere landen in het Syrische conflict maakt de toestand enkel nog erger. Dit moet stoppen. Daarom roep ik alle andere landen op om goed na te denken en de situatie in Syrië niet erger te maken.” Kort gezegd: bemoei je er niet mee.

Over uranium en embargo’s

Europa en de VS legden Iran een exportembargo op, nadat het bekend had gemaakt opnieuw uranium te verrijken. Het land zond overigens enkele weken geleden een raket, bemand met een aapje, naar de ruimte. Of Iran wel degelijk bezig is met een ruimteprogramma, of dat het land wilde aantonen hoe ver het staat in de ontwikkeling van lange afstandsraketten, is stof voor discussie.

Hoe de internationale gemeenschap dus op de quotes van de minister gaat reageren, is spannend afwachten. Maar dat Iran op geen al te best blaadje staat bij het Westen en met argusogen in de gaten wordt gehouden, is een zekerheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content