Irak waarschuwt voor aanslagen IS in VS en Parijs

De Iraakse premier Haider al-Abadi (links) en de Amerikaanse president Barack Obama. © Reuters

De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zou aanslagen plannen op de metro’s in de Verenigde Staten en Parijs. Dat meldt de Iraakse premier Haider al-Abadi. De Amerikaanse inlichtingendiensten zeggen dat er geen bewijs is voor een huidige dreiging.

De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft “imminente” aanslagen gepland op metro’s in de Verenigde Staten en Parijs, zo heeft volgens diverse media de Iraakse premier Haider al-Abadi gewaarschuwd in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

‘Werk van buitenlandse strijders’

Volgens de Britse openbare omroep BBC meent de Iraakse premier dat de complotten nog niet verijdeld zijn. Wel zou hij de Amerikaanse president Barack Obama hebben gealarmeerd. Al-Abadi voegde eraan toe nog details af te wachten.

De plannen werden ontdekt door de Iraakse geheime diensten na de arrestatie van een aantal mannen, en lijken voor de nieuwe Iraakse premier geloofwaardig, zo citeerde de conservatieve Amerikaanse zender Fox News. De complotten zouden het werk zijn van “buitenlandse strijders van IS in Irak”.

Volgens een Iraakse ambtenaar bij de VN zou het gaan om de arrestatie van meerdere IS-strijders. Aldus de BBC. De Iraakse geheime diensten zouden gemeld hebben dat Franse en Amerikaanse rekruten planden om eerst de Parijse metro en vervolgens de VS aan te vallen. Over welke Amerikaanse locatie het ging, werd niet gepreciseerd.

‘Geen dreiging voor New York’

Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten zijn er geen bewijzen van een huidige dreiging voor de ondergrondse van New York, aldus de Amerikaanse zender NBC. De Amerikaanse federale recherche FBI heeft het bericht met andere Amerikaanse inlichtingendiensten nagetrokken.

Woordvoerster Caitlin Hayden van de Nationale Veiligheidsraad op het Witte Huis zegt een dergelijk complot niet te kunnen bevestigen. Zij voegde eraan toe “elke dreiging ernstig te nemen en altijd informatie die we van onze partners krijgen te proberen staven”.(Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content