ABC News, de nieuwsafdeling van zender ABC, ging niet op het terrein in Irak op onderzoek maar wel op het internet, waar talloze filmpjes of foto's met schendingen van mensenrechten worden verspreid, soms wellicht door de trotse daders. De zender vond dat in vele gevallen de uniformen van Iraakse elite-eenheden in beeld komen. Die eenheden worden doorgaans getraind door het Amerikaans leger.

Omdat het om beelden gaat waarover de zender geen controle heeft, is het mogelijk dat het om propaganda van Islamitische Staat gaat, meldt ABC News zelf. De uniformen van het leger zijn op de markt te koop.

Maar experten die de zender raadpleegde, geloven wel dat het om authentieke beelden van het Iraaks leger gaat, en zowel het Amerikaanse als het Iraakse leger vinden de beelden geloofwaardig genoeg om een onderzoek te starten. De beelden zijn verspreid langs kanalen die vaker door Iraakse legereenheden worden gebruikt.

Senator Patrick Leahy, EPA
Senator Patrick Leahy © EPA

Bronnen binnen het Amerikaanse leger lieten ABC News weten dat de VS hun steun aan bepaalde eenheden van het Iraaks leger zes maanden geleden al hebben opgezegd, nadat misbruiken aan het licht waren gekomen. Men verwijst er nu naar als "vuile brigades". De Amerikaanse overheid is verplicht, onder de Leahy wet (genoemd naar senator Patrick Leahy), de geldkraan dicht te draaien als er "geloofwaardig bewijsmateriaal" is dat er mensenrechten geschonden worden. In dit geval, aldus Leahy, "zou ik denken dat de wet zeker van toepassing is". En of er betrokkenheid van de VS is of niet "ik ben zeker wat wij de schuld toegeschoven zullen krijgen".

De beelden, die ABC bewerkte voor een breed publiek (ze zijn nog altijd gruwelijk), tonen terechtstellingen, martelingen, ook in beide gevallen van kinderen of jongeren, mensen die over de grond voortgesleept worden, of die van een hoogte naar beneden dreigen te vallen, soms ook vallen. Op een van de beelden is een door de VS geleverde jeep te zien die met een afgehouwen hoofd wordt "opgesmukt" (ABC heeft het hoofd onzichtbaar gemaakt).

"Doorgaans proberen strijdkrachten dit soort misdaden te verbergen", aldus Sarah Leah Whitson van de mensenrechtenvereniging Human Rights Watch. "Maar in dit geval zien we dat de vreselijke daden trots getoond worden".

Slag om Tikrit

Het bericht van ABC News komt er op het moment dat de Amerikaanse legerleiding laat weten dat het Iraaks offensief tegen Tikrit lijkt te zullen slagen. Dat offensief, dat volgens Iraakse bronnen bijna is afgerond, verloopt zonder Amerikaanse (lucht)steun, maar met steun van door Iran gecoördineerde sjiitische milities.

Bij de verovering van Tikrit door IS zijn in juni 2014 naar schatting 1.000 sjiitische soldaten of milities terechtgesteld, en de Amerikaanse regering vreest dat er bloedige represailles zullen komen.

In een reactie op de uitzending van ABC liet de Amerikaanse regering weten: "Als het Iraaks regeringsleger en de milities terrein winnen, moet hun gedrag boven verdenking zijn of ze riskeren over dezelfde kam geschoren te worden als IS".

.

ABC News, de nieuwsafdeling van zender ABC, ging niet op het terrein in Irak op onderzoek maar wel op het internet, waar talloze filmpjes of foto's met schendingen van mensenrechten worden verspreid, soms wellicht door de trotse daders. De zender vond dat in vele gevallen de uniformen van Iraakse elite-eenheden in beeld komen. Die eenheden worden doorgaans getraind door het Amerikaans leger. Omdat het om beelden gaat waarover de zender geen controle heeft, is het mogelijk dat het om propaganda van Islamitische Staat gaat, meldt ABC News zelf. De uniformen van het leger zijn op de markt te koop.Maar experten die de zender raadpleegde, geloven wel dat het om authentieke beelden van het Iraaks leger gaat, en zowel het Amerikaanse als het Iraakse leger vinden de beelden geloofwaardig genoeg om een onderzoek te starten. De beelden zijn verspreid langs kanalen die vaker door Iraakse legereenheden worden gebruikt. Bronnen binnen het Amerikaanse leger lieten ABC News weten dat de VS hun steun aan bepaalde eenheden van het Iraaks leger zes maanden geleden al hebben opgezegd, nadat misbruiken aan het licht waren gekomen. Men verwijst er nu naar als "vuile brigades". De Amerikaanse overheid is verplicht, onder de Leahy wet (genoemd naar senator Patrick Leahy), de geldkraan dicht te draaien als er "geloofwaardig bewijsmateriaal" is dat er mensenrechten geschonden worden. In dit geval, aldus Leahy, "zou ik denken dat de wet zeker van toepassing is". En of er betrokkenheid van de VS is of niet "ik ben zeker wat wij de schuld toegeschoven zullen krijgen".De beelden, die ABC bewerkte voor een breed publiek (ze zijn nog altijd gruwelijk), tonen terechtstellingen, martelingen, ook in beide gevallen van kinderen of jongeren, mensen die over de grond voortgesleept worden, of die van een hoogte naar beneden dreigen te vallen, soms ook vallen. Op een van de beelden is een door de VS geleverde jeep te zien die met een afgehouwen hoofd wordt "opgesmukt" (ABC heeft het hoofd onzichtbaar gemaakt). "Doorgaans proberen strijdkrachten dit soort misdaden te verbergen", aldus Sarah Leah Whitson van de mensenrechtenvereniging Human Rights Watch. "Maar in dit geval zien we dat de vreselijke daden trots getoond worden". Het bericht van ABC News komt er op het moment dat de Amerikaanse legerleiding laat weten dat het Iraaks offensief tegen Tikrit lijkt te zullen slagen. Dat offensief, dat volgens Iraakse bronnen bijna is afgerond, verloopt zonder Amerikaanse (lucht)steun, maar met steun van door Iran gecoördineerde sjiitische milities. Bij de verovering van Tikrit door IS zijn in juni 2014 naar schatting 1.000 sjiitische soldaten of milities terechtgesteld, en de Amerikaanse regering vreest dat er bloedige represailles zullen komen.In een reactie op de uitzending van ABC liet de Amerikaanse regering weten: "Als het Iraaks regeringsleger en de milities terrein winnen, moet hun gedrag boven verdenking zijn of ze riskeren over dezelfde kam geschoren te worden als IS"..