Irak: Amerikaanse soldaten blootgesteld aan chemische wapens

Begraafplaats voor slachtoffers van een chemische aanval door de troepen van Saddam Hoessein op de Koerdische stad Halabja © Reuters

Minstens 17 Amerikaanse soldaten en 7 Irakezen zijn in Irak blootgesteld aan chemische wapens. De plaats waar ze die wapens, oud tuig van Saddam Hoessein, aantroffen, staat tegenwoordig onder controle van IS.

Het bericht werd uitgebracht door The New York Times die enkele van de slachtoffers in beeld brengt en aan het woord laat.

Zoals bekend viel het Amerikaanse leger, als hoofdbestanddeel van een coalitie, in 2003 Irak binnen omdat het land en vooral de leider Saddam Hoessein druk zouden werken aan een programma van massavernietigingswapens. Die aanleiding bleek al gauw fout, de VN hadden voorafgaand aan de invasie geen chemische wapens gevonden, en de troepen die door de toenmalige president George W. Bush werden uitgestuurd, zochten zo goed ze konden, maar vonden evenmin iets.

Maar in de jaren die op de invasie volgden, kwamen Amerikaanse soldaten, en hun Iraakse gezellen, wel degelijk in aanraking met chemische wapens – niet met nieuw tuig maar met de oude, weggegooide resten van het arsenaal waarmee Iraakse troepen Iran en de Koerden hadden bevochten. In totaal werden ongeveer 5.000 bommen gevonden, alle ouder dan 1991. Ze werden vooral in en om het Muthanna-complex gevonden, in de buurt van de stad Samarra. Het gebied rond dat vernielde complex is nu in handen van Islamitische Staat, en het valt volgens de geïnterviewde soldaten niet uit te sluiten dat er nog chemische wapens te vinden zijn.

Groot geheim

The New York Times contacteerde 17 Amerikaanse en 7 Iraakse politieagenten die blootgesteld werden aan de wapens, doorgaans zenuwgas of mosterdgas, met problemen van verbranding aan huid en luchtwegen tot gevolg. Het Amerikaanse ministerie van Defensie (het Pentagon) bevestigde dat er nog meer gevallen waren, maar niet veel meer en hoeveel precies wordt geheimgehouden.

Dat is een constante. De Amerikaanse overheid zwijgt de zaak dood, en de slachtoffers, die soms met gezondheidsproblemen kampen, worden volgens de krant grotendeels aan hun lot overgelaten, en kunnen in ieder geval niet van bijkomende zorgen genieten.

Waarom doet de overheid zo geheimzinnig? In de krant worden enkele elementen van een uitleg geboden. Het was nogal moeilijk uit te leggen dat men geen chemische wapens vond, maar dat er wel soldaten ziek werden door blootstelling aan chemische wapens.

Tweede element: de oude chemische wapens van Saddam kwamen tot stand met westerse assistentie, en ook met hulp van Amerikaanse bedrijven.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content