De Stena Impero werd door de zeemacht van de Garde aan de ketting gelegd wegens 'niet-naleving van het internationale zeerecht', 'op verzoek van de haven- en maritieme autoriteit van de provincie Hormozgan', zo staat in een mededeling op Sepahnews, de website van de Revolutionaire Garde.

De eigenaar van het schip bevestigt dat de Stena Impero rond 13 uur Belgische tijd door 'kleine bootjes en een helikopter' werd benaderd en dat de tanker momenteel richting Iran vaart. Er is geen contact meer mogelijk met het schip, dat 23 bemanningsleden telt.

Later doken er berichten op van een tweede tanker die plots van zijn koers was afgeweken, de Mesdar. De eigenaar, Norbulk Shipping UK, heeft vrijdag laten weten dat dat schip weer is vrijgegeven.

'De communicatie is hersteld met het schip. De kapitein bevestigde dat bewapende bewakers hem hadden vrijgelaten en dat het schip verder mocht varen. Alle bemanningsleden zijn veilig en gezond', meldt de firma in een verklaring.

VS: Iran vertoont 'escalerend gedrag'

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt waarschuwde dat er 'ernstige gevolgen zullen zijn als de situatie niet snel wordt opgelost'. Militaire acties worden niet overwogen. 'We zoeken naar een diplomatieke manier om de situatie op te lossen', aldus de minister. Hunt verklaarde nog dat hij al met zijn Amerikaanse collega Mike Pompeo gesproken heeft over het incident.

De Verenigde Staten verwijten Iran een escalerend gedrag tegenover Groot-Brittannië. 'Dit is de tweede keer in iets meer dan een week dat het Verenigde Koninkrijk het doelwit van escalerend geweld is door het Iraanse bewind', zei Garrett Marquis, een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van de VS.

'De VS zullen met hun bondgenoten en partners blijven samenwerken om onze veiligheid en belangen te verdedigen tegen het kwaadaardige gedrag van Iran', voegde de woordvoerder eraan toe.

De spanningen in de Straat van Hormuz, een cruciale route voor olietransport, lopen al een tijdje op. Eerder deze maand namen de Britten een Iraanse tanker in beslag voor de kust van Gibraltar omdat ze vermoedden dat de tanker olie wou leveren aan Syrië.

De Stena Impero werd door de zeemacht van de Garde aan de ketting gelegd wegens 'niet-naleving van het internationale zeerecht', 'op verzoek van de haven- en maritieme autoriteit van de provincie Hormozgan', zo staat in een mededeling op Sepahnews, de website van de Revolutionaire Garde.De eigenaar van het schip bevestigt dat de Stena Impero rond 13 uur Belgische tijd door 'kleine bootjes en een helikopter' werd benaderd en dat de tanker momenteel richting Iran vaart. Er is geen contact meer mogelijk met het schip, dat 23 bemanningsleden telt. Later doken er berichten op van een tweede tanker die plots van zijn koers was afgeweken, de Mesdar. De eigenaar, Norbulk Shipping UK, heeft vrijdag laten weten dat dat schip weer is vrijgegeven.'De communicatie is hersteld met het schip. De kapitein bevestigde dat bewapende bewakers hem hadden vrijgelaten en dat het schip verder mocht varen. Alle bemanningsleden zijn veilig en gezond', meldt de firma in een verklaring. VS: Iran vertoont 'escalerend gedrag'De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt waarschuwde dat er 'ernstige gevolgen zullen zijn als de situatie niet snel wordt opgelost'. Militaire acties worden niet overwogen. 'We zoeken naar een diplomatieke manier om de situatie op te lossen', aldus de minister. Hunt verklaarde nog dat hij al met zijn Amerikaanse collega Mike Pompeo gesproken heeft over het incident. De Verenigde Staten verwijten Iran een escalerend gedrag tegenover Groot-Brittannië. 'Dit is de tweede keer in iets meer dan een week dat het Verenigde Koninkrijk het doelwit van escalerend geweld is door het Iraanse bewind', zei Garrett Marquis, een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van de VS.'De VS zullen met hun bondgenoten en partners blijven samenwerken om onze veiligheid en belangen te verdedigen tegen het kwaadaardige gedrag van Iran', voegde de woordvoerder eraan toe. De spanningen in de Straat van Hormuz, een cruciale route voor olietransport, lopen al een tijdje op. Eerder deze maand namen de Britten een Iraanse tanker in beslag voor de kust van Gibraltar omdat ze vermoedden dat de tanker olie wou leveren aan Syrië.