De Iraanse president Hassan Rohani wil binnen het half jaar een overeenkomst sluiten met het Westen over het omstreden atoomprogramma van zijn land.

In een vraaggesprek met de Amerikaanse krant The Washington Post zegt Iraans president Hassan Rohani dat hij het atoomdossier binnen drie tot zes maanden wil afronden door middel van diplomatieke onderhandelingen. Hij heeft daarvoor het fiat gekregen van de Iraanse geestelijke leider Ali Khamenei. De president laat ook verstaan dat Iran mee wil werken aan de inspecties van het Internationaal Atoomagentschap.

Rohani zegt dat zijn land geen kernwapen wil bouwen. Hij is dan ook bereid om "onmiddellijk" te praten over het atoomdossier. Landen als de Verenigde Staten en Israël vermoeden dat het atoomprogramma van Iran militaire doeleinden heeft.

Verenigde Naties

Eerder sprak de Iraanse president al verzoenende taal op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij zei daar dat Iran weliswaar het "onvervreemdbare recht" heeft op een atoomprogramma, maar hij gaf ook aan dat zijn land met diplomatie moet aantonen dat het geen gevaar vormt voor de wereld.

Intussen is de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif in New York in overleg met de buitenlandministers van de vijf permanente leden van de VN-veiligheidsraad en van Duitsland. Het is de eerste keer dat de zes met Iran zullen praten over de kwestie. Ook EU-vertegenwoordiger Catherine Ashton is op die bijeenkomst aanwezig. Van die eerste gesprekken worden weinig concrete resultaten verwacht. (Belga/YD)

De Iraanse president Hassan Rohani wil binnen het half jaar een overeenkomst sluiten met het Westen over het omstreden atoomprogramma van zijn land.In een vraaggesprek met de Amerikaanse krant The Washington Post zegt Iraans president Hassan Rohani dat hij het atoomdossier binnen drie tot zes maanden wil afronden door middel van diplomatieke onderhandelingen. Hij heeft daarvoor het fiat gekregen van de Iraanse geestelijke leider Ali Khamenei. De president laat ook verstaan dat Iran mee wil werken aan de inspecties van het Internationaal Atoomagentschap.Rohani zegt dat zijn land geen kernwapen wil bouwen. Hij is dan ook bereid om "onmiddellijk" te praten over het atoomdossier. Landen als de Verenigde Staten en Israël vermoeden dat het atoomprogramma van Iran militaire doeleinden heeft.Verenigde NatiesEerder sprak de Iraanse president al verzoenende taal op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij zei daar dat Iran weliswaar het "onvervreemdbare recht" heeft op een atoomprogramma, maar hij gaf ook aan dat zijn land met diplomatie moet aantonen dat het geen gevaar vormt voor de wereld.Intussen is de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif in New York in overleg met de buitenlandministers van de vijf permanente leden van de VN-veiligheidsraad en van Duitsland. Het is de eerste keer dat de zes met Iran zullen praten over de kwestie. Ook EU-vertegenwoordiger Catherine Ashton is op die bijeenkomst aanwezig. Van die eerste gesprekken worden weinig concrete resultaten verwacht. (Belga/YD)