De nieuwe Iraanse president Hassan Rohani wil meer betrokken worden bij de voor september geplande voortzetting van de nucleaire onderhandelingen met het Westen. De atoompolitiek is het belangrijkste punt op de agenda, zei Ali Akbar Salehi, het nieuwe hoofd van het Iraanse atoomenergieprogramma (OIEA), volgens mediaberichten van zondag. Rohani moet beslissen of de onderhandelingen via het ministerie van Buitenlandse Zaken of verder via de nationale veiligheidsraad zullen lopen.

Een verandering van de onderhandelingswijze kwam ter sprake tijdens het eerste telefoongesprek tussen de hoge EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken, Catherine Ashton, en de nieuwe Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Jawad Sarif. Volgens onbevestigde persberichten zou de hervormer en vroegere minister van Handel Mohammed Shariatmadari provisoir de rol vervullen van nucleair hoofdonderhandelaar tot er een beslissing valt over de
onderhandelingswijze.

Rohani wil per se een snelle doorbraak in het atoomgeschil om zo vlug mogelijk een eind te maken aan de door internationale sancties veroorzaakte economische crisis in het land. Daarbij moeten minister van Buitenlandse Zaken Sarif en OIEA-leider Salehi een beslissende rol spelen. Bij de atoomonderhandelingen vergaderde de secretaris van de Iraanse veiligheidsraad de voorbije jaren met Ashton en de directeurs-generaal van de vijf VN-vetomachten en Duitsland. Deze procedure kon echter niet tot een doorbraak in het atoomgeschil leiden.

Rechtstreekse gesprekken met de VS

Daarom wil Rohani, indien ook het Westen daarmee akkoord gaat, de nucleaire gesprekken ofwel op buitenlands ministerieel vlak ofwel rechtsreeks met de Verenigde Staten voeren, luidde het in Teheran.

Rohani zei ook al in zijn eerste persconferentie als Iraans president dat hij'ernstig' wil praten over het nucleaire programma van zijn land. Hij benadrukte ook dat het verrijken van uranium een 'onbetwistbaar recht' is van Iran. Rohani was secretaris van de nationale veiligheidsraad en tegelijkertijd ook toponderhandelaar in de nucleaire geschillen met het Westen. Onder zijn leiding had Iran in 2005 het verrijkingsproces van uranium een tijd stilgelegd. (Belga/SD)

De nieuwe Iraanse president Hassan Rohani wil meer betrokken worden bij de voor september geplande voortzetting van de nucleaire onderhandelingen met het Westen. De atoompolitiek is het belangrijkste punt op de agenda, zei Ali Akbar Salehi, het nieuwe hoofd van het Iraanse atoomenergieprogramma (OIEA), volgens mediaberichten van zondag. Rohani moet beslissen of de onderhandelingen via het ministerie van Buitenlandse Zaken of verder via de nationale veiligheidsraad zullen lopen. Een verandering van de onderhandelingswijze kwam ter sprake tijdens het eerste telefoongesprek tussen de hoge EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken, Catherine Ashton, en de nieuwe Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Jawad Sarif. Volgens onbevestigde persberichten zou de hervormer en vroegere minister van Handel Mohammed Shariatmadari provisoir de rol vervullen van nucleair hoofdonderhandelaar tot er een beslissing valt over de onderhandelingswijze. Rohani wil per se een snelle doorbraak in het atoomgeschil om zo vlug mogelijk een eind te maken aan de door internationale sancties veroorzaakte economische crisis in het land. Daarbij moeten minister van Buitenlandse Zaken Sarif en OIEA-leider Salehi een beslissende rol spelen. Bij de atoomonderhandelingen vergaderde de secretaris van de Iraanse veiligheidsraad de voorbije jaren met Ashton en de directeurs-generaal van de vijf VN-vetomachten en Duitsland. Deze procedure kon echter niet tot een doorbraak in het atoomgeschil leiden. Rechtstreekse gesprekken met de VSDaarom wil Rohani, indien ook het Westen daarmee akkoord gaat, de nucleaire gesprekken ofwel op buitenlands ministerieel vlak ofwel rechtsreeks met de Verenigde Staten voeren, luidde het in Teheran. Rohani zei ook al in zijn eerste persconferentie als Iraans president dat hij'ernstig' wil praten over het nucleaire programma van zijn land. Hij benadrukte ook dat het verrijken van uranium een 'onbetwistbaar recht' is van Iran. Rohani was secretaris van de nationale veiligheidsraad en tegelijkertijd ook toponderhandelaar in de nucleaire geschillen met het Westen. Onder zijn leiding had Iran in 2005 het verrijkingsproces van uranium een tijd stilgelegd. (Belga/SD)