Iraanse president reageert snoeihard op Trump: 'Onwetend, absurd en vol haat'

20/09/17 om 18:44 - Bijgewerkt om 18:47

Bron: Belga

Hassan Rohani waarschuwt de VS voor een schending van het nucleair akkoord, in zijn toespraak voor de Verenigde Naties.

Iraanse president reageert snoeihard op Trump: 'Onwetend, absurd en vol haat'

Hassan Rohani © Belga Image

De Iraanse president Hassan Rohani heeft in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties snoeihard uitgehaald naar de Amerikaanse president Donald Trump. Rohani bestempelde de speech die Trump op dezelfde plaats hield, als 'onwetend, absurd en vol haat'.

Terwijl Trump waarschuwde voor 'schurkenstaten' (rogue nation), waarschuwde Rohani voor 'schurken-nieuwkomers' (rogue newcomers) op het politieke toneel.

De VS, aldus Rohani, zeggen miljarden te hebben uitgegeven om het Midden-Oosten 'vrede en stabiliteit' te brengen. In de plaats daarvan, zei de Iraanse president, brachten zij 'oorlog, ellende, armoede en een toename van extremisme en terrorisme'.

Nucleair akkoord

De Iraanse leider maakte voorts duidelijk dat zijn land zich aan het akkoord over kernenergie met de internationale gemeenschap (uit 2015) houdt en zal houden, maar dat Iran 'een resoluut antwoord' zal bieden mocht het akkoord geschonden worden.

Door te dreigen met het verscheuren van dat verdrag ondermijnt Washington zijn eigen geloofwaardigheid en haalt het het internationale vertrouwen in overleg als oplossing voor problemen onderuit, luidde het.

Trump zelf liet woensdag weten dat hij 'een besluit' heeft genomen over Amerikaanse betrokkenheid bij de nucleaire deal met Teheran. Welk besluit dat is, zal hij 'nog laten weten'. Eerder had hij gezegd in oktober de knoop door te zullen hakken.

Onze partners