Iraanse minister veroordeelt Holocaust

Javard Zarif © Reuters

De Iraanse buitenlandminister laat op Twitter weten dat zijn land de Holocaust niet ontkent.

Het Iraanse regime ontkent het bestaan van de Holocaust niet. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif gezegd op Twitter. De vroegere Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad had de Holocaust nochtans meermaals ter discussie gesteld.

Twitter

De Iraanse buitenlandminister Mohammad Javad Zarif bevestigt dat Iran “de slachting van Joden door de nazi’s” veroordeelt. Hij neemt daarmee afstand van het standpunt van oud-president Mahmoud Ahmadinejad. Op de sociale netwerksite Facebook voegde Zarif eraan toe dat hij ook “de slachting van de Palestijnen door de zionisten veroordeelt”.

Hij antwoordde daarmee op een opmerking van Christine Pelosi. De dochter van Nancy Pelosi, fractieleidster van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, had hem er op Twitter toe opgeroepen een einde te maken aan de ontkenning van de Holocaust door zijn land. Aanleiding daarvoor was een nieuwjaarsgroet van Zarif aan de Iraanse Joden.

‘Niet antisemitisch’

Tijdens een televisiegesprek bevestigde de Iraanse buitenlandminister zijn stellingname. “Wij wensen onze christelijke landgenoten elk jaar gelukkig nieuwjaar”, aldus Zarif. “Wij hebben ook een Joodse minderheid, die in het Parlement vertegenwoordigd is door een verkozene. We hebben niets tegen Joden, maar we laten niet toe dat zionisten Iran afschilderen als antisemitisch.”

Dat laat onverlet dat Iran nog steeds de staat Israël niet erkent. Bovendien heeft de Iraanse oud-president Ahmadinjed het bestaan en de ernst van de Holocaust dikwijls in twijfel getrokken. Hij liet ook herhaaldelijk weten dat hij Israël van de kaart wilde vegen. Die uitspraken hebben bijgedragen tot het internationale isolement van Iran. (Belga/YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content