Iraanse kindbruid riskeert ophanging voor doodschieten van echtgenoot

Bruid in Iran © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Mensenrechtenorganisaties zetten Iran onder druk om af te zien van de executie van een kindbruid, die haar man vermoordde. ‘Vrouwen die als kind gedwongen worden om te trouwen, worden eigenlijk constant verkracht onder de noemer van een huwelijk’, reageert een Iraanse advocate.

Op 14-jarige leeftijd werd Razieh Ebrahmi uit Iran gedwongen om te trouwen. Toen ze 15 was werd ze moeder van haar eerste kind en op haar 17e schoot ze haar man dood in zijn slaap. Nu is ze 21 jaar oud en wacht ze in de gevangenis haar executie af. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International is woedend en luidt de alarmbel.

De organisatie benadrukt dat Iran het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten heeft ondertekend. Volgens dat verdrag mogen personen die op het moment van een misdrijf jonger waren dan achttien jaar geen doodstraf opgelegd krijgen. De Iraanse regering heeft voorlopig nog niet gereageerd, maar volgens waarnemers bestaat er nog een waterkansje dat de executie wordt ingetrokken. Begin dit jaar werd een executie nog afgelast toen een moeder de moordenaar van haar zoontje vergaf.

Aangifte door vader

“Toen mijn vader me dwong op om mijn veertiende met de zoon van onze buurman te trouwen, was ik nog zo jong”, vertelde Ebrahimi aan de politie, aldus het Iraanse persbureau Mehr. “Ik wist nog niet wie ik was, laat staan dat ik wist waar het leven eigenlijk om draaide.”

Volgens de jonge vrouw werd ze voortdurend mishandeld door haar echtgenoot. “Elk excuus om me te beledigen, was goed genoeg. En ook fysiek viel hij me aan”, zegt Ebrahimi.

Razieh vermoordde haar man in zijn slaap met zijn eigen wapen. Nadien begroef ze het lichaam in de tuin. Aanvankelijk vertelde ze de politie dat haar man vermist was, maar uiteindelijk vond haar vader het lijk in de tuin. Hij gaf zijn dochter aan bij de politie.

Moord of zelfmoord

Kinderen uithuwelijken blijft een groot probleem in Iran. “Vrouwen zoals Ebrami, die als kind gedwongen worden om te trouwen, worden eigenlijk constant verkracht onder de noemer van een huwelijk”, zegt de Iraanse advocate Shadi Sadr in de Britse krant The Guardian. Volgens Shadr monden zulke huwelijken vaak uit in moord of zelfmoord.

Cijfers van de ngo Justice for Iran tonen dat in 2012 1.537 meisjes jonger dan 10 jaar uitgehuwelijkt werden, en nog eens 29.827 meisjes tussen de 10 en 14 jaar oud.

Partner Content