Iraanse autoriteiten arresteren populaire internetkok

President Ebrahim Raisi © Reuters

De Iraanse autoriteiten hebben een erg populaire kok gearresteerd nadat een van zijn recepten gebruikt werd om een held van het regime te bespotten. Navab Ebrahimi werd woensdag overgebracht naar de beruchte Evin-gevangenis in de hoofdstad Teheran, zo meldt de vanuit de VS opererende mensenrechtenorganisatie HRANA donderdag. Het Iraanse regime heeft de arrestatie nog niet bevestigd.

Navab Ebrahimi heeft een populair Instagram-account, met 2,7 miljoen volgers. Hij plaatst er regelmatig video’s waarin hij uitlegt hoe traditionele Iraanse gerechten erg eenvoudig kunnen worden bereid. De dag voor zijn arrestatie had hij een recept voor een Iraanse karbonade online gezet. Op diezelfde dag herdacht het Iraanse regime ook het overlijden van generaal Qassem Soleimani van de Iraanse Revolutionaire Garde, die drie jaar eerder nabij de luchthaven van Bagdad was gedood door een Amerikaanse drone.

Leden van de Iraanse protestbeweging hebben de spot gedreven met de vele herdenkingsplechtigheden voor de generaal. Zo werden er spandoeken met het portret van Soleimani in brand gestoken. Vanwege de post van Ebrahimi werden er online ook duizenden berichten gedeeld waarin naar Soleimani verwezen werd als ‘karbonade’. Het Instagram-account van de kok is intussen offline gehaald.

Partner Content