Iraans regime laat protesterende voetbalvedette Mahini vrij op borg

Protesten in Iran

Voormalig Iraans international Hossein Mahini is dinsdagnacht na het betalen van een borgsom vrijgelaten uit de gevangenis. De voormalige aanvoerder van topclub Persepolis Teheran was achter de tralies gezet omdat hij zich had aangesloten bij het massale protest tegen het regime.

Volgens lokale media mocht de 36-jarige Mahini na het betalen van 30.000 euro borg terugkeren naar huis. Op zijn arrestatie waren heel wat afkeurden reacties gekomen, onder meer vanuit de nationale ploeg. ‘Wie bezorgd is om zijn landgenoten, is geen crimineel maar een eervol persoon. Laat Mahini vrij’, stelde het team in een verklaring. Zijn ex-ploeg Persepolis besliste uit solidariteit zijn competitiewedstrijd van dit weekend af te gelasten. 

Naast Mahini lieten de voorbije dagen nog heel wat andere Iraanse topvoetballers hun onvrede horen. Zo werd ook Kaveh Rezaei, onder andere ex-Club Brugge, opgepakt. De massale protesten tegen het Iraanse regime begonnen op 16 september na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Amini kwam om het leven nadat ze werd gearresteerd voor het overtreden van de strenge kledingvoorschriften. Tijdens de protesten vielen al tientallen doden. Iran wijst met een beschuldigende vinger naar het buitenland dat de protesten zou oppoken.

Partner Content