Iraans passagiersvliegtuig moet uitwijken voor twee straaljagers

ARCHIEFBEELD © Reuters

De piloot van een Iraans passagiersvliegtuig heeft boven Syrië een snelle uitwijkmanoeuvre gemaakt om een botsing met een straaljager te vermijden. Enkele passagiers raakten lichtgewond. Het Amerikaanse leger heeft intussen bevestigd dat een van zijn straaljagers betrokken was bij het incident.

Er waren aanvankelijk tegenstrijdige berichten. Volgens het officiële Iraanse persbureau IRIB News ging het om twee toestellen van de Israëlische luchtmacht. De piloot van het passagiersvliegtuig en het Syrische staatspersbureau Sana hielden het op twee Amerikaanse toestellen.

Het Amerikaanse leger bevestigde vrijdag dat een van zijn straaljagers betrokken was bij het incident. Iraanse media meldden dat de piloot moest uitwijken om een botsing met de Amerikaanse jet te voorkomen. Volgens het Amerikaanse leger bleef de straaljager op veilige afstand.

Door de beweging van het toestel raakten enkele passagiers lichtgewond.

Het passagiersvliegtuig van Mahan Air, vlucht 1152, was onderweg van Teheran naar Beiroet in Libanon. Het landde uiteindelijk veilig op een vliegveld daar.

Israël en de VS beschuldigen Mahan Air al een tijd van het vervoeren van wapens naar strijders in Syrië die banden hebben met Teheran. Een woordvoerder van het Israëlische leger gaf geen commentaar.

Het Amerikaanse leger houdt toezicht op zijn troepen in de regio. Een woordvoerder liet weten dat de straaljager een visuele inspectie van het Iraanse toestel uitvoerde toen het een plek in Syrië passeerde waar Amerikaanse troepen aanwezig zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content