Het tussentijdse akkoord tussen Iran en de westerse mogendheden over het Iraanse kernprogramma treedt in werking op 20 januari. Dat meldt de omroep BBC. Door die overeenkomst worden de sommige internationale sancties tegen Iran versoepeld.

De Amerikaanse president Barack Obama is verheugd over het nieuws, maar hij beklemtoonde ook dat er nog moet worden gewerkt aan een akkoord op langere termijn. Hij zei bovendien dat er nieuwe sancties zullen volgen, mocht Iran de overeenkomst met de voeten treden.

Europees buitenlandcoördinator Catherine Ashton zei in een verklaring dat het Internationaal Atoomagentschap van de Verenigde Naties zal toezien op de implementatie van het akkoord. Ashton vertegenwoordigde de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland in de gesprekken met Iran.

Meer dan 3 miljard euro middelen

Begin februari zal Iran een eerste schijf van 400 miljoen euro ontvangen van de meer dan 3 miljard euro Iraanse middelen die geleidelijk worden vrijgegeven. Dat heeft een verantwoordelijke van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aangekondigd.

Iran heeft erin toegestemd om gedurende zes maanden zijn nucleaire activiteiten te bevriezen. Het uranium in Iraanse centrales mag dan niet verder worden verrijkt dan 5 procent. Bovendien wordt de bouw van nieuwe centrales stilgelegd. In ruil daarvoor zal het Westen enkele economische sancties tegen het land opheffen.

Naar een definitief akkoord

Die periode van zes maanden moet het mogelijk maken om onderhandelingen te voeren over een akkoord op lange termijn. Die overeenkomst moet een einde maken aan een meer dan tien jaar aanslepend conflict tussen Iran en de internationale gemeenschap. (Belga/YD)

Het tussentijdse akkoord tussen Iran en de westerse mogendheden over het Iraanse kernprogramma treedt in werking op 20 januari. Dat meldt de omroep BBC. Door die overeenkomst worden de sommige internationale sancties tegen Iran versoepeld.De Amerikaanse president Barack Obama is verheugd over het nieuws, maar hij beklemtoonde ook dat er nog moet worden gewerkt aan een akkoord op langere termijn. Hij zei bovendien dat er nieuwe sancties zullen volgen, mocht Iran de overeenkomst met de voeten treden.Europees buitenlandcoördinator Catherine Ashton zei in een verklaring dat het Internationaal Atoomagentschap van de Verenigde Naties zal toezien op de implementatie van het akkoord. Ashton vertegenwoordigde de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland in de gesprekken met Iran.Begin februari zal Iran een eerste schijf van 400 miljoen euro ontvangen van de meer dan 3 miljard euro Iraanse middelen die geleidelijk worden vrijgegeven. Dat heeft een verantwoordelijke van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aangekondigd. Iran heeft erin toegestemd om gedurende zes maanden zijn nucleaire activiteiten te bevriezen. Het uranium in Iraanse centrales mag dan niet verder worden verrijkt dan 5 procent. Bovendien wordt de bouw van nieuwe centrales stilgelegd. In ruil daarvoor zal het Westen enkele economische sancties tegen het land opheffen.Die periode van zes maanden moet het mogelijk maken om onderhandelingen te voeren over een akkoord op lange termijn. Die overeenkomst moet een einde maken aan een meer dan tien jaar aanslepend conflict tussen Iran en de internationale gemeenschap. (Belga/YD)