Iraakse premier eist nietigverklaring van onafhankelijkheidsreferendum Koerdistan

27/09/17 om 16:44 - Bijgewerkt om 16:43

Bron: Belga

De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft woensdag de nietigverklaring geëist van de resultaten van het onafhankelijkheidsreferendum dat maandag in Koerdistan en betwiste gebieden plaatsvond.

Iraakse premier eist nietigverklaring van onafhankelijkheidsreferendum Koerdistan

Iraaks premier Haider al-Abadi © Belga

'Het referendum moet worden geannuleerd en er moet een dialoog in het kader van de grondwet geopend komen. We zullen nooit het resultaat van het referendum bespreken', verklaarde hij in het Iraakse parlement.

In het referendum over onafhankelijkheid voor Iraaks Koerdistan heeft meer dan 92 procent van het Koerdisch electoraat 'ja' gestemd. Dit heeft de kiescommissie woensdag bekendgemaakt.

Na het onafhankelijkheidsreferendum van de Koerden in het noorden van Irak hebben het Turkse en het Iraakse leger aan de grens een gezamenlijk militair manoeuvre opgestart. Het gaat om een grootschalige oefening, zei de Iraakse stafchef Uthman al-Ghanami dinsdag.

De Egyptische en Libanese luchtvaartmaatschappijen schorten vanaf vrijdag alle vluchten naar de autonome regio Iraaks-Koerdistan op, op verzoek van het Iraakse Bureau voor de Burgerluchtvaart.

Onze partners