Iraakse premier al-Maliki wil niet wijken

Nouri al-Maliki © Reuters

Enkel wanneer het federaal hooggerechtshof in Irak zich negatief uitspreekt over de claim van Nuri al-Maliki op het premierschap, is hij bereid terug te treden.

De Iraakse eerste minister Nuri al-Maliki heeft nogmaals duidelijk gemaakt dat hij vastberaden is om in functie te blijven. “Ik bevestig dat de (uittredende) regering behouden blijft en zonder beslissing van het federaal hof niet zal worden vervangen”, zo zei al-Maliki tijdens een tv-toespraak.

Al-Maliki ambieert een derde ambtstermijn en verwijst daarvoor naar de verkiezingsoverwinning die zijn Coalitie voor de Rechtsstaat eind april had geboekt. Maar maandag had president Massum de sjiitische politicus al-Abadi met de regeringsvorming belast.

Nuri al-Maliki had dezelfde dag nog duidelijk gemaakt dat hij het daar niet mee eens is en dat die beslissing volgens hem een schending van de grondwet is. Al-Maliki blijft erbij dat hij de legitieme regeringsleider van het land is en dat hij een “verplichting tegenover het electoraat” heeft na te komen, zo maakte hij duidelijk.(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content