Iraakse Koerden heroveren terrein op IS

© reuters

Koerdische strijders die met Amerikaanse luchtsteun opereren, hebben zondag terrein gewonnen op de jihadisten van de Islamitische Staat (IS) bij de Noord-Iraakse stad Mosoel. Dat melden de plaatselijke media.

De Koerdische ‘peshmerga’s’ hebben de dorpen Telsqof en Risala heroverd. Die dorpen liggen op zo’n 30 kilometer ten noorden van de stad Mosoel. De Koerden trekken intussen behoedzaam in de richting van de strategische Mosoeldam, vernam de Koerdische nieuwssite Rudaw van een lokale bevelhebber.

Koerden strijden met VS tegen IS

De berichten komen een dag nadat de Verenigde Staten negen luchtaanvallen uitvoerden op IS-stellingen rond de dam en bij de Koerdische hoofdstad Erbil.

Het Amerikaanse leger begon tien dagen geleden met luchtaanvallen op IS in het noorden van Irak, omdat ze vreesde dat de peshmerga’s de oprukkende IS-militanten niet zouden kunnen tegenhouden zonder hulp. IS, dat zich vorig jaar van Al Qaida afsplitste, veroverde delen van Irak bij een bliksemoffensief in juni.

EU wil Koerden bewapenen

De EU besliste vrijdag dat de afzonderlijke lidstaten van de Unie de toestemming krijgen om de Iraakse Koerden te bewapenen als ze dat willen.

Gaat Duitsland wapens leveren?

Hoewel Duitsland er gewoontegrouw voor terugdeinst betrokken te raken in militaire ondersteuning bij internationale conflicten, zou er dit keer een uitzondering worden gemaakt, meldt de Nederlandse website NU.nl. Masoud Barzani, de leider van de Koerden in Irak, heeft Duitsland namelijk verzocht om wapens te leveren aan de Koerdische strijders.

24 miljoen euro aan humanitaire hulp

Duitsland stuurde al hulpgoederen naar Irak, maar die blijken onvoldoende om de Iraakse Koerden te ondersteunen in hun strijd tegen de IS, aldus Barzani

Zaterdag bracht de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier een bezoek aan Koerdisch Irak. Daar maakte Steinmeier bekend dat de Koerden kunnen rekenen op 24 miljoen euro aan humanitaire hulp. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content