Iowa: in dorp met evenveel Republikeinen als Democraten wordt ruzie gemaakt over Trump

Postkaart uit Wyoming © /
Rudi Rotthier

Het plaatsje Wyoming, in de staat Iowa, telt goed 500 inwoners, en net zoveel geregistreerde Republikeinen als Democraten: 152 elk. De Des Moines Register vroeg de bewoners naar hun politieke inzichten.

De Des Moines Register is de enige regionale krant die over heel Iowa wordt verspreid. Ze telde na, in het kader van de presidentiële caucus die op 1 februari doorgaat, hoeveel geregistreerde kiezers elke partij per gemeente heeft. En Wyoming bleek de enige plaats in de staat met net zoveel geregistreerde Republikeinen als Democraten.

Daarmee staat Wyoming symbool voor de staat, die wat men hier noemt paars is, redelijk gelijk verdeeld over rood (Republikeins) en blauw (Democratisch), al vormen de niet-partijgebonden kiezers met 38 procent een grotere groep dan elke partij afzonderlijk.

De bewoners van Wyoming tonen zich er tegenover journalist Mike Kilen verbaasd over dat het zo gelijk verdeeld is. Republikeinen geloven dat de Democraten in de meerderheid zijn in Wyoming, en Democraten vinden dat de Republikeinen het luidst te horen zijn.

Waar ze het over eens zijn, is dat politiek op dit ogenblik hun doorgaans grote rust verstoort. In vorige periodes bleef het zelfs in verkiezingstijd sereen. Nu leiden Donald Trump in het algemeen, en zijn voorstellen om vluchtelingen en moslims te weren in het bijzonder, tot hevige discussies tussen voor het overige best goede en billijke buren. Trump, of zoals een Democraat zegt, ‘hem’, is de enige oorzaak. Sandra Lief, de Democraat in kwestie, zegt dat ze voor het eerst in haar leven met haar buren gekibbeld heeft: “Over hem”.

Tweede vaststelling van de krant: de bewoners zijn niet geneigd zich al vast te pinnen op een kandidaat. Ze wegen, naar traditie van Iowa, tot het allerlaatste nippertje hun opties af en komen liefst verrassend uit de hoek. Ze vallen uiteraard op un eigen kamp terug: kiezen voor de andere partij is niet mogelijk in deze caucus. Maar of het Bernie Sanders wordt dan wel Hillary Clinton; of het Trump of Ted Cruz, Marco Rubio, Mike Huckabee of wie weet zelfs Jeb Bush wordt – een belangrijk deel van de kiezers laat de opties open. Een kiezer zegt te twijfelen tussen de ervaring van Bush en de christelijkheid van Huckabee.

Onveiligheid

In het lokale eethuis vindt de journalist een Republikeinse eigenaar en een Democratische klant. De Republikein maakt zich zorgen, zelfs in het rustieke Iowa, over zijn veiligheid. “Ongeveer elke dag hoor je wel over iemand die neergeschoten werd in Waterloo of Cedar Rapids”, zegt de Republikein, verwijzend naar stadjes in de buurt. Ondertussen maakt de Democratische klant zich vrolijk over de talloze Republikeinse presidentskandidaten die Wyoming met een bezoek verblijdden: “Je kunt hier geen steen gooien zonder een Republikein te raken”.

Hij leende werktuigen aan een buur die ze, verpakt in propaganda van Trump en Huckabee, terugbracht. Ter vergelding stopte de Democraat Clintonflyers in de bus van zijn buur. Zo goedmoedig blijft het. En er wordt, blijkt, ook wel ten gronde gediscussieerd, over uitkeringen, over subsidies voor ethanol, over koopkracht, rijken die rijker worden – het komt allemaal tussen buren aan bod. Ook dat is Iowa, waar bewoners hun rol als allereerste staat die tussen presidentskandidaten kiest, ernstig nemen.

In het buurdorp Olin, waar de pariteit tussen de partijen net niet wordt bereikt (de geregistreerde Democraten zijn met één meer dan de Republikeinen), doet de kapster een voorstel: waarom geen combinatie Trump-Clinton? “Donald weet alles af van geld, Hillary heeft de ervaring”. En dan gaat haar schaar erin.

Door Rudi Rotthier in Des Moines, Iowa

Partner Content