IOM-baas gaat strijd aan met ‘normalisering’ van migrantendoden op de Middellandse Zee

Strijden tegen de ‘normalisering’ van de vele migrantendoden op de Middellandse Zee, zo luidt de missie van Amy Pope, het nieuwe hoofd van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Maandag in Genève hamerde ze ook nog op de noodzakelijke hulp aan landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering.

‘We moeten het discours veranderen’, aldus Pope die wees op de rol die de Europese Unie hierin kan betekenen. ‘Het zijn mensen waarover we praten.’

De 49-jarige Amerikaanse start haar mandaat als IOM-hoofd maandag voor de komende vijf jaar. Ze volgt daarmee de Portugees Antonio Vitorino op. Bovendien is ze de eerste vrouw in die positie.

Zaterdag nog mengde multimiljardair Elon Musk zich in het migratiedebat en bekritiseerde de Duitse reddingsoperaties op de Middellandse Zee. Die zouden ‘illegale migranten verzamelen en uitladen in Italië’, aldus zijn post op X, het vroegere Twitter. Verder zei hij te hopen dat de partij AfD, het extreemrechtse Alternative für Deutschland, de zege zou binnenhalen bij de volgende verkiezingen.

Pope zei ‘zich ervan te weerhouden een direct conflict met Musk aan te gaan’. Pope zal nu haar eerste officiële reis als IOM-baas ondernemen naar Oost-Afrika, waar ze zal samenzitten met de leiders van de Afrikaanse Unie. In haar pleidooi roept de Amerikaanse op tot meer ‘reguliere’ migratieroutes en hulp voor de landen vanwaaruit migranten vertrekken. Hierna reist ze door naar Brussel.

Partner Content