Inwoners vluchten nadat IS grootste christelijke stad Irak verovert

© Reuters

Militanten van de terreurgroep Islamitische Staat hebben de grootste christelijke stad van Irak ingenomen. Inwoners van Qaraqosh, in het noorden van het land, slaan nu massaal op de vlucht.

Militanten van de islamitische terreurorganisatie Islamtische Staat (IS) hebben de controle verworven over de grootste christelijke stad van Irak, Qaraqosh. De noordelijke stad loopt nu leeg, zo melden getuigen.

De strijders van de IS slaagden erin de Koerdische troepen uit de stad te verdrijven, zo werd van getuigen vernomen. De voorbije weken hebben de Koerdische peshmerga-strijders maar liefst vier steden moeten prijsgeven aan de jihadisten.

‘Ik weet nu dat de steden Qaraqosh, Tal Kayf, Bartella en Karamlesh onder controle zijn van de rebellen’, zegt Joseph Thomas, de Chaldeeuws-katholieke bisschop van Kirkoek en Souleimaniye.

Duizenden Iraakse christenen werden gedwongen om hun huis te ontvluchten. Nadat de IS Mosoel, de op een na grootste stad van Irak, had veroverd, kregen de christenen de keuze om zich tot de islam te bekeren of om een belasting te betalen. ‘De meeste families ontvluchtten de stad in de richting van Duhok in Koerdistan’, zegt een van de inwoners.

Thomas: ‘Het is een ramp, een tragische situatie. We roepen de veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) op om onmiddellijk tussen te komen. Tienduizenden doodsbange mensen worden momenteel op de vlucht gedreven. Er valt niet te beschrijven wat er gebeurt.’ (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content