Inval bij Mossack Fonseca in San Salvador

Een onderzoeker bij het kantoor van Massack Fonseca in San Salvador © REUTERS

De politie is binnengevallen in de lokale kantoren van Mossack Fonseca in El Salvador.

Dat meldt de procureur des konings van het Centraal-Amerikaanse land.

Het Panamese advocatenkantoor bevindt zich in het oog van de storm sinds de publicatie van de zogenaamde Panama Papers, gelekte documenten waaruit blijkt dat Mossack Fonseca op grote schaal offshore-deals regelde. Bij de inval van vrijdag in de hoofdstad San Salvador werden documenten en computers in beslag genomen.

Uit documenten die werden aangetroffen blijkt bovendien dat het kantoor in El Salvador diensten kon aanbieden voor klanten overal ter wereld. Bovendien zouden inwoners uit El Salvador via het plaatselijke kantoor eigendommen hebben gekocht, zonder die aan te geven bij de fiscus. Volgens het openbaar ministerie had het kantoor donderdag zijn logo weggehaald. Een werknemer verklaarde dat dat gebeurd was omdat het kantoor zou verhuizen.

‘Niemand wil onder eigen naam bedrijf oprichten’

Ondertussen heeft de medeoprichter Ramon Fonseca opnieuw het beleid van zijn advocatenkantoor in Panama-Stad verdedigd. “Wij hebben enkel maar duizenden advocaten overal ter wereld: wij zetten vennootschappen en trustfondsen op. Dat zijn volledig legale bedrijven. En ze zijn normaal in een wereld waarin niemand nog bedrijven wil oprichten onder zijn eigen naam”, zei hij aan de Duitse boulevardkrant Bild. “Wij hebben op 40 jaar tijd 250.000 bedrijven opgericht. Die worden gebruikt voor allerhande doeleinden, in 99,9 procent van de gevallen ten goede”, zegt de medeoprichter nog.

Fonseca verklaarde ook dat hij wist vanuit welk land de computersystemen van zijn kantoor gehackt werden, maar wil daar niets over kwijt om het onderzoek niet in gevaar te brengen. Mossack Fonseca werd tot nu toe nog niet benaderd door onderzoeksautoriteiten. “We werken volledig mee, maar tot vandaag zijn we nog door niemand gecontacteerd. Onze licenties zijn allemaal correct”, zegt hij.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content