Interpol weigert op vraag van Iran om Donald Trump op te pakken

Qassem Soleimani kwam begin 2020 om het leven door een Amerikaanse aanval in Irak © Belga Image

Interpol gaat niet voldoen aan het verzoek van Iran om de Amerikaanse president Trump op te pakken.

De Iraanse autoriteiten hebben een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen president Donald Trump en andere Amerikaanse functionarissen. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van generaal Qassem Soleimani, een van de machtigste mannen in Iran. Dat meldt het Iraanse persbureau Fars.

Qassem Soleimani kwam begin dit jaar, als leider van de Al-Quds-eenheid van de Iraanse Revolutionaire Wach, om het leven door een aanval met een Amerikaanse drone in Irak.

De Iraanse justitie zegt dat 36 functionarissen uit de VS en andere landen worden vervolgd voor de dood van Soleimani. Zij worden verdacht van moord en terrorisme.

Trump staat volgens procureur-generaal Ali Alqasi Mehr bovenaan de lijst met verdachten. Iran wil de Amerikaanse president vervolgen zodra zijn ambtstermijn erop zit.

Interpol weigert

De Iraanse autoriteiten doen ook een beroep op Interpol. Via die politieorganisatie wordt gevraagd de verdachten aan te houden.

Interpol laat echter weten dat het niet zal voldoen aan het verzoek omdat haar regels het verbieden ‘elke interventie of activiteit met een politiek, militair, religieus of raciaal karakter te ondernemen’. Het zal dergelijke verzoeken dan ook niet in behandeling nemen, aldus de organisatie in het Franse Lyon.

Partner Content