Interpol: IS stuurt 173 opgeleide terroristen naar Europa om zelfmoordaanslagen te plegen

© reuters

Interpol heeft een lijst samengesteld van 173 IS-strijders, opgeleid om in Europa zelfmoordaanslagen te plegen. De zelfmoordbrigade dient als vergelding voor de militaire nederlagen die IS lijdt in het Midden-Oosten.

Interpol (voluit International Criminal Police Organisation ), de internationale organisatie die politieorganisaties ondersteunt bij het voorkomen en bestrijden van criminaliteit, stelde de lijst van terroristen samen op basis van inlichtingen van de VS die werden verkregen tijdens de aanvallen op IS-gebied in Syrië en Irak. Dat meldt The Guardian zaterdag.

Volgens de inlichtingen- en antiterreurdiensten in Europa bestaat het risico dat zelfmoordterroristen zullen toeslaan in Europa, rekening houdend met de nakende ondergang van het kalifaat waarmee IS af te rekenen krijgt. Aangezien IS de strijd in het Midden-Oosten lijkt te verliezen, is het best mogelijk dat de terreurorganisatie zich nu op Europees grondgebied richt om de strijd voort te zetten.

Hoewel er nog geen bewijs is dat de personen die op de lijst staan al in Europa zijn aangekomen, betekent het feit dat Interpol de lijst verspreidt volgens The Guardian dat er informatie verzameld wordt over de personen op de lijst, en dat er terreuractiviteiten op een vrij grote schaal verwacht worden.

De lijst werd niet onlangs maar eerder al – op 27 mei – verspreid. Interpol wees er toen in een begeleidend schrijven op dat het gaat om “IS-strijders die werden opgeleid om met explosieven om te gaan zodat ze zoveel mogelijk slachtoffers kunnen maken. Ze verplaatsen zich ook via diverse landen om deel te nemen aan terreuractiviteiten.”

Volgens de begeleidende nota werden de verdachte IS-terroristen geïdentificeerd “op basis van materiaal dat in schuilplaatsen van IS werd verzameld”. Het gaat om personen die te kennen hebben gegeven dat ze willen deelnemen aan zelfmoordaanslagen en dat ze “martelaar voor de islam” willen worden.

Behalve de familienaam, de naam van hun moeder en een foto, bevat de lijst ook de namen waaronder ze bij IS werden ingelijfd, van hun laatste verblijfplaats en van de moskee die ze bezochten.

Interpol vraagt de lidstaten of ze informatie kunnen geven over de personen op de lijst, en of ze willen nagaan of die personen via hun grenzen hebben gereisd. Interpol wil ook alles weten over hun mogelijke gerechtelijke antecendenten, biometrische gegevens, paspoortnummers, activiteiten op sociale media of een overzicht van de reizen die ze onlangs hebben gemaakt.

Partner Content