Internationale gemeenschap wil Somalië uit het slop

De internationale gemeenschap zoekt naar mogelijkheden om de toekomst van het door crisissen geteisterde Somalië te redden.

Somalië is door burgeroorlog, hongersnood, terrorisme en piraterij verscheurd en heeft geen stabiele regering.

In Londen zijn vertegenwoordigers van vijftig landen en internationale organisaties bijeen om naar oplossingen te zoeken. Onder hen bevinden zich onder anderen ook de Amerikaanse Buitenlandminister Hillary Clinton en VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon.

“Dit kan een historisch moment voor Somalië worden”, zei de Britse buitenlandminister William Hague voor het begin van de conferentie. Er is de afgelopen week zichtbare vooruitgang geboekt en er zijn vele internationale afspraken voor Somalië gemaakt.

Cameron: ‘Somalië gaat ons allen aan’

Vooraf had de Britse premier David Cameron voor een toenemende invloed van de radicaalislamitische al-Shabab-milities gewaarschuwd. Hij riep de internationale gemeenschap op de blik niet af te wenden van Somalië. “Dit gaat ons allen aan”, zei hij.

In het land worden vele jonge mensen in de armen van de aan al-Qaida gelinkte al-Shabaab-milities en dus het radicalisme en terrorisme ingedreven. Piraten kunnen bijna naar believen belangrijke handelsroutes onveilig maken en toeristen ontvoeren. “Dat bedreigt de veiligheid in de hele wereld”, zei Cameron.

Uitgebreide troepenmacht: 17.700 soldaten

De VN-Veiligheidsraad breidde met een resolutie de internationale beschermingsmacht van nu maximaal 12.000 uit tot 17.700 soldaten.

Ze worden door de staten van de Afrikaanse Unie geleverd en in wezen door de EU gefinancierd. EU-commissievoorzitter José Manuel Barroso had eerder aangekondigd dat de EU bereid was Somalië beter te steunen. De EU is met ontwikkelingshulp voor een bedrag van 415 miljoen euro in de periode van 2008 tot 2013 de grootste donor van Somalië. Ook de strijd tegen de piraterij wordt vooral door Europa gedragen.

Clinton: ‘We kunnen ons afvragen wat we kunnen opbouwen’

Hillary Clinton heeft de internationale gemeenschap opgeroepen tot een op elkaar afgestemde actie voor het door crises ontwrichte Somalië. “We beschikken nu over een realistische mogelijkheid”, zei Clinton in Londen. Decennialang heeft de wereld enkel geprobeerd het ergste te voorkomen. “Nu kunnen we ons weer afvragen, wat we kunnen opbouwen”, zei ze.

Clinton belooft 64 miljoen dollar

Clinton kondigde aan dat de Verenigde Staten nog eens 64 miljoen dollar zal ter beschikking stellen aan Somalië. De VS hebben in het verleden al meer dan 900 miljoen dollar naar Somalië laten vloeien. Eerder had de Duitse Buitenlandminister Guido Westerwelle verklaard een bijkomend bedrag van zes miljoen euro ter beschikking te stellen.

Een van de armste landen ter wereld

De Republiek Somalië behoort tot de armste landen van de wereld. Sinds de val van president Siad Barre in 1991 wordt het land in de Hoorn van Afrika door rampen geteisterd. Burgeroorlog en aanhoudende droogte hebben het kustland met grenzen aan Kenia, Ethiopië en Djibouti ontwricht.

Ondanks een sinds 2004 zetelende overgangsregering ontbreken effectieve staatsstructuren. Het land is een broeihaard voor piraterij en de rekrutering van terroristen. Hongersnood en honderdduizenden vluchtelingen zorgen voor bijkomende instabiliteit.

Al-Qaida en al-Shabab

De infrastructuur in het land is bijna compleet vernield en de weinig ontwikkelde industrie is nauwelijks in staat te produceren. De hoofdstad Mogadishu was vaak het doelwit van de islamistische al-Shababmilitie (Arabisch voor Jeugd), die gelinkt wordt aan het terreurnetwerk al-Qaida. De militieleden controleren grote delen van Zuid- en Centraal-Somalië.

Chronisch gebrek aan voeding, water en geneesmiddelen

De circa tien miljoen inwoners behoren bijna uitsluitend tot het Koesjitische volk van Somaliërs, die verspreid zijn over verschillende stammen en clans. Een groot deel van hen leeft als nomaden. Bijna de helft van alle Somaliërs is een kind. Ongeveer de helft van de bevolking heeft een chronisch gebrek aan levensmiddelen, drinkwater en geneesmiddelen.

In augustus eindigt het mandaat van de door het Westen gesteunde overgangsregering in Mogadishu. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content